Месец и половина след изборите - първият проучвателен мандат вече

...
Месец и половина след изборите - първият проучвателен мандат вече
Коментари Харесай

Първият мандат е връчен: Мария Габриел прие папката от президента /снимки/

Месец и половина след изборите - първият изследователски мандат към този момент е в ръцете на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев връчи досието за сформиране на държавно управление на Мария Габриел, издигната от партията на Бойко Борисов за министър председател.
„ Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, желая да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на висшия закон на България - Конституцията ”, разгласи пред президента Габриел.
„ Ще направя всичко допустимо в границите на този изследователски мандат България да има устойчиво, работещо, постоянно държавно управление. За това моето предложение ще бъде за експертно държавно управление, обединено към ясни цели, които имат една цел - благосъстоянието на българите и престижът на България ”, добави номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС.

Коя е Мария Габриел?
Мария Габриел е на 43 години. Родена е в Хаджидимово, покрай Гоце Делчев. Завършва езикова гимназия, а след това - френска лингвистика в Пловдивския университет. Специализира политология в Бордо, Франция. Бащината ѝ фамилия е Неделчева. През 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел и приема неговата фамилия.
За първи път попада в Европейския парламент през 2009 година, когато е определена за евродепутат в листата на ГЕРБ и става част от групата на Европейската национална партия. През 2014 година е определена за заместник-председател на групата на ЕНП. Пост, който заема три години, когато става еврокомисар по цифровата стопанска система, под председателството на Жан-Клод Юнкер. В последната Комисия на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел е еврокомисар по нововъведенията, културата и младежта.
Преди мандата
Преди да получи първия мандат, в търсене на поддръжка, Мария Габриел организира серия от диалози с парламентарно показаните формации - „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН ”. На срещите не бяха поканени от „ Възраждане ”.

Какво следва
По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа мощ, в тази ситуация това е ГЕРБ-СДС. Те имат седем дни за сформиране на кабинет. Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи поддръжката на Народното събрание, следва вторият - който отива при „ Продължаваме Промяната - Демократична България ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР