Месец и половина след анонсирането на идеята за държавен сайт

...
Месец и половина след анонсирането на идеята за държавен сайт
Коментари Харесай

„Това не е рекламен сайт“: Държавата стартира foodprice.bg за борба с високите цени

Месец и половина след анонсирането на концепцията за държавен уебсайт за следене на цените на храните, платформата foodprice.bg към този момент е подготвена и от през днешния ден публично работи. Тя е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността, а направата ѝ от държавното „ Информационно обслужване “, дружно с поддръжката за една година, коства 30 хиляди лв..

Платформата е налична на адрес. Днес тя бе показана от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. Целта е на нея да се събират и съхраняват данни за пазара на храни, придвижването им да се наблюдава във времето и по този начин да се даде опция за по-точни разбори.

Надеждата на служебната власт е, че инструментът ще помогне в битката с високите цени.

Платформата ще включва информация за:
Цени на вносителите – когато той е от трети страни, те ще се подават от Агенция „ Митници “, а когато е страна в Европейски Съюз – от НАП;Цени на едро – те ще се дават от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите посредством нейните поделения в 22 области. Цените в тази рубрика ще се приблизително претеглени на база продадените количества на тържищата;Цени на дребно в комерсиалната мрежа – те ще се събират от Системата за агропазарна информация към Министерството на земеделието. Цените на дребно не включват промоции;Сравнителни цени от седем европейски страни – те ще се събират се от комерсиалните аташета към Министерството на стопанската система, които ще наблюдават 11 хранителни продукта, измежду които олио, ориз, захар, яйца. Аташетата са основани в столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.
Към момента на уеб страницата има информация за 30 съществени хранителни продукта.

„ Това не е рекламен уебсайт “, сподели министърът на земеделието Явор Гечев по отношение на присъединяване на веригите, на които ще се даде опция да подават сами информация за включените продукти.

По-рано от служебното държавно управление споделиха, че водят диалози с бизнеса и оттова дават поръчка за присъединяване. Чуха се обаче мнения, че при подаване на неправилна информация за цените, ще следват санкции. Сега се оказа, че те ще са единствено „ имиджови “ – с изключване на търговеца от платформата.

„ Разрешава се търговците да продават на по-ниска цена, от оповестената. Ако продават по-скъпо от посоченото на уеб страницата, ще има чисто имиджови наказания за тях. Те ще бъдат извадени от уеб страницата и няма да им се разрешава да подават информация “, изясни министър Никола Стоянов.

Възможност за включване и подаване на личните си цени ще получат комерсиалните обекти с годишен оборот над 30 млн. лева Този предел покриват към 30 от най-големите търговци на дребно, а освен няколкото по-големи. Информацията ще се подава по електронен път, с електронен автограф, с цел да се избегне корист и неточни данни.

„ Това е безусловно непринудено. Даваме такава опция, тъй като считаме, че ще е потребно за потребителите. “

Мерките против високите цени

Министър Стоянов ги раздели в три съществени посоки. Освен въпросният уебсайт, става дума за контрола върху нелоялни практики и две законодателни начинания. По думите му инспекциите досега са довели до санкции за общо над 1,5 млн. лева По отношение на законите – готви краткотраен Закон за надценките на питателните артикули и непрекъснат Закон за търговията с храни. Те ще бъдат направени от междуведомствена група, а по-късно ще бъдат препоръчани за разискване в бъдещия парламент.

Правителството наподобява желае да употребява и държавната млекопреработвателна компания „ Ел Би Булгарикум “, която неотдавна понижи цените на продуктите си, което докара до привършване на количествата и празни витрини във фирмените магазини.

Никола Стоянов сподели, че се търси опция за обезпечаване на качествено българско мляко на положителни цени, тъй че да може да се задържат трайно сегашните равнища. От друга страна, напредват диалозите за разширение на наличието на марката в цялата страна.

„ По този метод на чисто пазарен принцип ще се опитаме да повлияем на пазара на млечни артикули в цялата страна “, сподели министърът.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР