Месец август 2023 година е бил един от най-топлите месеци

...
Месец август 2023 година е бил един от най-топлите месеци
Коментари Харесай

Този август е бил един от най-горещите в историята на България

Месец август 2023 година е бил един от най-топлите месеци в историята на България, или най-малко за последните 70 години, откогато се води сходна статистика. Това оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология в собствен обстоен месечен разбор за времето.

Средните месечни температури са сред 20.5 и 27.5 °С и имат отклоняване от месечната норма сред +0.3 и +3.1 °С. Най-високата измерена температура е 41.5 °С - на 4 август в с. Новачене, обл. Плевен. Най-високите измерени температури са над 40°С в 6 оперативни метеорологични станции на Национален институт по метеорология и хидрология, само че няма надминати безспорни оптимални температури. В София най-високата измерена температура е 35.4 °С, също на 4 август.



В по-голямата част от страната месечните суми на дъжда са сред 1 и 80% от климатичната норма, само че в елементи от Западна и Централна България са сред 80 и 183%. Най-оскъдни са преваляванията по Черноморието (Варна - 1%), а най-обилни са в Югозападна България (Благоевград - 183%). Този месец август е с по-малко превалявания от август 2022 година, само че с повече от август 2021 година Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 85 mm от дъжд и град в Угърчин, обл. Ловеч, на 25 август.

През по-голямата част от месец август и в множеството региони на страната агрометеорологичните условия се характеризират с високи температури и незадоволителни превалявания. Изключение вършат Разград, Сливен, Карнобат и Шумен, където падналите превалявания имат стопанско значение - от 15 до 45 l/m2.

Горещото време при започване на август, с рисково високи оптимални температури до и над 40 °С (Ловеч, Свищов, Русе, Силистра), аргументи яловост и окапване на завръзите при част от зелeнчуковите култури от късното произвеждане (тиквички, корнишони). Разразилите се стихии през първата седмица от август на доста места в източните и южните региони (Шумен, Силистра, Дулово, Генерал Тошево, Крушари) и падналите градушки са нанесли съществени вреди на земеделските култури (изпочупени клони, полегнали посеви, унищожени слънчоглед и зеленчукови насаждения).

През миналия месец реките в страната бяха с водни количества към и под праговете за междинни води и към праговете за ниски води. Вследствие на превалявания в интервалите 5-6 август и 24-25 август вследствие на превалявания сa регистрирани краткотрайни покачвания на речните равнища, по-съществени във водосборите на реките Искър, Янтра и Арда. Интензивни превалявания на 24.VIII предизвикаха поройно наводняване в гр. Горна Оряховица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР