Месец април 2019 година завинаги ще остане като паметен момент

...
Месец април 2019 година завинаги ще остане като паметен момент
Коментари Харесай

Исторически момент в науката! Снимаха черна дупка

Месец април 2019 година вечно ще остане като незабравим миг в науката. За първи път учени съумяха да схванат по какъв начин наподобява една черна дупка. И не става въпрос за симулация или графично създание на човешката ръка, а същинско изображение.

Астрономи съумяха да снимат първия облик на черна дупка – тя се намира в далечна от нашата вселена. Хиляди часове неуморна работа на огромен екип стои зад значимото изобретение. Заснетата черна дупка беше разказана от учените като „ страшилище “ - тя е три милиона пъти по-голяма от планетата Земя.

Изображението е било снимано благодарение на плана Event Horizon Telescope – мрежа от няколко взаимносвързани телескопа. Черната дупка се намира на разстояние от 55 милиона светлинни години от Земята. Младата Кейти Бауман на 29 години, работеща в екипа астрономи, е съумяла да сътвори специфичен логаритъм, посредством който откритието е станало допустимо.

Макар учените да разполагат с съвременни и мощни телескопи, сходно изобретение е същинско знамение, тъй като черната дупка се намира на голямо разстояние от нашата вселена. Това е и първото непосредствено доказателство, че черните дупки съществуват. Откритието ще окаже голямо въздействие на метода, по който гледаме на космоса оттук насетне. Черната дупка се намира в вселена, известна като М87.

Според Общата доктрина на относителността задоволително компактна маса би могла да деформира пространство-времето дотам, че да се образува черна дупка. Учени от Националната фондация за просвета разкриха изображението във Вашингтон на конференция. Екип от близо 200 души стои зад огромното изобретение. Радиотелескопите, съумели да снимат черната дупка, са ситуирани на разнообразни местоположения – от Антарктида до Чили.
Снимка: БГНЕС/ EPA
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР