Месечните абонаментни такси на мобилните оператори все пак ще се

...
Месечните абонаментни такси на мобилните оператори все пак ще се
Коментари Харесай

Таксите на мобилните оператори ще се вдигнат, но с по-малко

Месечните абонаментни такси на мобилните оператори въпреки всичко ще се вдигнат, само че с по-малко от плануваните 4-5%. Това стана ясно в четвъртък, откакто А1 и " Теленор " реагираха на. Те бяха инициирани от, само че е ясно, че не могат да спрат нарастването, а единствено да го отсрочат и смекчат.

Преди Коледните празници " Теленор България " ЕАД и " А1 България " ЕАД оповестиха, че ще вдигнат абонаментните такси с към 4-5% поради насъбраната средногодишна инфлация вкупом през последните две години - 2020 и 2021 година

Впоследствие и третият мобилен оператор " Виваком " разгласи, че от идната година ще вдигне цените с до един лев за всяка услуга.

В същото време общите условия на А1 и " Теленор " плануват опция съответната компания едностранно да промени таксата по контракта един път годишно, като я индексира с оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за миналата година. Според Комисията за отбрана на потребителите този текст пределно ясно разписва, че операторът може да усили таксата на това съображение единствено един път в годината, освен това с инфлацията единствено за миналата година, а не за две години вкупом, каквото на този стадий е желанието на двата телекома.

Обявената от Национален статистически институт средногодишна инфрлация за 2020 година е 1.7%, а формалните прогнози за 2021 година са за към 2.5-3%, въпреки че в последните месеци повишаването съществено се форсира и последно Национален статистически институт разгласи 7.3% инфлация на годишна база. Средногодишната инфлация за 2021 година би трябвало да бъде обявена от статистиката през втората половина на януари и надлежно да се отрази за пръв път в месечните сметки за февруари, като повишаването ще е единствено отсега нататък.

В известие до медиите в четвъртък А1 разгласи, че е получила заповедта на КЗП, която " не не разрешава индексацията по принцип, а значи, че не се приема проектът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две, като я отсрочи оптимално във времето ". " Това значи, че никой не оспорва правото ни да индексираме ", акцентира А1. Компанията акцентира, че в последните две години не се е възползвала от правото си да вдигне цените, само че " в дълготраен проект това (задържането на цените, б. р.) към този момент е невероятно, по тази причина нарастването е неизбежно, въпреки и в най-малък размер ".

" За нас сериозният политически отпор, който срещаме, е подбуден от популизъм, а не от най-хубавия интерес на потребителите. За страдание, вместо да се концентрира върху същинските стопански проблеми, Министерството на стопанската система и промишлеността търси лесни способи за похищение на вниманието, като нападна една от промишленостите, която намерено и транспарантно комуникира с клиентите си идни промени на цени ", показват от А1. Според компанията министерството на Корнелия Нинова упражнява " напън " и изпраща " непазарни послания ".

Мобилният оператор към момента не е взел дефинитивно решение дали ще апелира заповедта на КЗП. Компанията " Теленор " също не е удостоверила изрично, че ще апелира, само че при всички положения повишаването е неизбежно.

Корнелия Нинова се похвали, че издадените заповеди краткотрайно стопират всяко нарастване на цените с аргумента, че то е изчислено погрешно и по този метод съставлява нелоялна комерсиална процедура. Самото авансово осъществяване на заповедите обаче също може да се апелира, само че при всички положения повишаването с инфлацията за 2021 година не може да бъде спряно наложително съгласно настоящото в България законодателство и юридически ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР