Месечната докторантска стипендия ще се увеличи с 250 лева със

...
Месечната докторантска стипендия ще се увеличи с 250 лева със
Коментари Харесай

Докторантите ще получават с 250 лв. повече, спират допълнителните им стипендии |

Месечната докторантска стипендия ще се усили с 250 лв. със задна дата, само че опцията им за спомагателна стипендия ще се отстрани.

Това планува проектопостановление на Министерския съвет, импортирано от министъра на образованието акад. Николай Денков. То променя настоящето Постановление на Министерски съвет 90/2000 г. за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации.

Размерът на стипендията ще се увеличи от 500 лв. на 750 лв., считано от 1 април 2022 година Става въпрос за месечната сума, която получават докторантите в България, за чието образование страната обезпечава средства за прехрана.

" Причините, които постановат приемането на акта, са свързани с непрестанно увеличаващите се разноски за прехрана на живот, с които всеки докторант би трябвало да разполага, с цел да може да се концентрира напълно върху постигането на високи резултати в образователния и изследователския развой ", написа министър Денков в претекстовете си.

Увеличението ще обхване към 3 500 докторанти в държавните висши учебни заведения и още към 300 - в научните организации.

Премахването на опцията за приемане на спомагателна докторантска стипендия министърът аргументира по този начин:

" Целта, с която през 2018 година са въведени спомагателните стипендии за докторантите е била те да окажат решаващо въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени преподаватели и откриватели. Оттогава до момента страната годишно обезпечава от ден на ден средства за разпределяне на допълнителните стипендии, като през 2018 година отпуснатите средства са в размер на 1,5 млн. лева, а през 2021 г. размерът доближава 4,5 млн. лева Въпреки това от осъществения обзор и разбор през последните години продължава да се следи тревожната наклонност на намаляващ брой настоящи докторанти, в това число и понижаване броя на постоянните докторанти по отношение на всяка предходна година – през 2018 година броят на зачислените постоянни докторанти е към 5 300 индивида, а през 2020 година този брой спада до малко над 1 300 индивида. Считаме, че въвеждането на допълнителните докторантски стипендии не са изпълнили задачата и предназначението, за което са отпуснати и не са довели до повишение на качеството на научната работа на докторантите, както и до привличането и задържането на младите учени в страната ".

Необходимият запас за осъществяване на измененията от април до декември 2022 година включително е 8,6 млн. лева и той е разчетен по бюджета на МОН годината. За календарна година са нужни 11,4 млн. лева за увеличението на стипендиите на докторантите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР