Месечен наем от 830 лева плаща концесионерът на Пешеходния мост

...
Месечен наем от 830 лева плаща концесионерът на Пешеходния мост
Коментари Харесай

830 лева месечно плаща концесионерът на Пешеходния мост в Пловдив

Месечен наем от 830 лв. заплаща концесионерът на Пешеходния мост в Пловдив, откри посредством информация в общинските архиви кореспондент на Plovdiv24.bg.

Покритата през 90-те години железна структура е проектирана от Марчо Минев и Димитър Куманов и поради червено-белите цветове, употребявани за украса извън и разположението на прозорците, стартира да се назовава от пловдивчани " влакът “. Тя замества остарелият дървен мост на Пловдив, строен да понесе товара от 50 спрели от горната страна му танка. Строителството му стартира в началото на 1982 година източно от падналия през 1971 г. Стар мост.

Мостът свързва улица " Райко Даскалов “ от южния бряг и улица " Брезовска “ от северния бряг при Новотел Пловдив. Пуснат е в употреба през 1986 година, като публично е наречен " Съединение “, само че малко хора знаят това име в този момент.

Предназначен е основно за придвижване на пешеходци и за пробутване на топлопровод с 2 тръби по 1000 мм диаметър. Бил е очакван за придвижване на коли при спешни случаи.

Днес обаче надали има по-грозна панорама в най-стария жив град в Европа, която да е в унисон с историята му и със съвременността му. Още по-лошо - мостът е трансфорат в комерсиална зона с над 60 магазинчета по него. Цяло предизвикателство е да преминеш през " аквариума " и да продължиш към първокласния парк хотел наоколо, в едната посока, или към централната градска част, в другата посока.

Но да си дойдем на думата. Грозното оборудване, което нервира всички с типа си, е обещано на концесия и тя надали ще бъде изменена чак до 2035 година, с годишна вноска от единствено 10 000 лв.. Концесионерът е " Търговски център – Марица " ЕООД с едноличен притежател на капитала Българска банка за развиване (ББР).

През 1994 година за първи път се организира търг за правото на прилагане на Пешеходния мост, по времето на тогавашния кмет Гарабед Томасян. Търгът печели посочената компания и се разпорежда използването на обекта против задължението да се построи напълно комерсиална зона. Но 6 години по този начин и не стигат да се построят магазините.

През 2000 година, по времето към този момент на кмета доктор Иван Чомаков, Общинският съвет взима ново решение, с което подписва нов концесионен контракт за още 25 години със същия концесионер, в който той се задължава да построи комерсиалните обекти.

На всички е ясно, че община Пловдив няма по какъв начин да трансформира нещо по моста по–рано от тази година.

Междувременно, предходната година кметът на регион " Централен " прави две срещи с концесионера ББР, на които им предлага да се съгласят общината да изкупи концесията. Лично той счита, че този обект наложително би трябвало да бъде общинска благосъстоятелност, тъй като с едно вярно ръководство ще генерира финансови доходи за община Пловдив. И надлежно, дава доста благоприятни условия за града. Мостът разполага с 3600 кв.м търговски площи. Сметката е елементарна и може да се види какви доходи може да се генерират от общината от пазарен наем на търговски площи в бяла зона, каквато е посочената.

Но предлагането на Стаменов по този начин и не се приема от общинското управление, или може би се отсрочва. За архитектурата на оборудването изобщо не може и дума да става на този стадий от развиването на града, счита Стаменов. 

Въпреки всичко, общината правилно даже актуализира цената на контракта за концесията, като я понижава на две през 2020 г., за периода 13.03.2020 година до 13.05.2020г., така както постъпва с останалите притежатели на търговски обекти в Пловдив, по отношение на пандемията. По този метод за всичкото това време концесионерът заплаща по 300 лв. месечно за комерсиалната повърхност.

Но кой в действителност стои зад концесионера на Пешеходния мост в Пловдив? Това е небезизвестният в предишното пловдивски предприемач Дениз Бареков. С името му са свързани 35 компании, в които той взе участие като едноличен притежател. Неофициално се твърди, че е отдалечен роднина на журналиста Николай Бареков.

Името на Дениз Бареков нашумява през 2015 година около инспекции от Националната организация по приходите на българи, чиито имена се появяват в " Досиетата от Панама ". Бареков е измежду имената, свързани с документите на офшорния скандал " Панамските документи ", като шеф на една от цитираните компании там.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР