Мерседес Руиз, адмирираната по цял свят испанска танцьорка, ще даде

...
Мерседес Руиз, адмирираната по цял свят испанска танцьорка, ще даде
Коментари Харесай

Мерседес Руиз преди гастрола си във Варна: Фламенкото танцът е продължение на мен самата

Мерседес Руиз, адмирираната по целия свят испанска танцьорка, ще даде сетивен акцент в премиерното за България показване на отличения с редица награди за испанска музика албум “Фламенко трибют на Пат Матини ” на китариста и композитор Сантяго Лара.

Лара идва във Варна със своя квартет за концерта на 23 април - огромното събитие от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2023. Варненската аудитория обикна Мерседес Руиз още от първия ѝ гастрол през 2014 година и в този момент ще бъде разчувствана да почувства още веднъж вълнението от срещата с нейната интерпретация на танца на пристрастеността.

Преди да тръгне за България Мерседес Руиз беше общителна да отговори на въпросите на Нина Локмаджиева.

Г-жо Руиз, Вие към този момент сте се срещали с българската аудитория. Мислите ли, че ние, българите, усещаме фламенкото, че имаме усет към него?

Много се вълнувам да се върна тук! Ако българската аудитория реагира толкоз прочувствено и ръкопляска с такава пристрастеност, то е, тъй като фламенкото доближава до нея, което в последна сметка е най-важното.

Вие сте актуален тълковник на огнения танц. Има ли потребност от нов прочит традицията на фламенкото през ХХІ век?

Това, от което се нуждае фламенкото през днешния ден, е непрекъснато да бъде представяно от нови и разнообразни персони, които разкриват разнообразни негови страни. В актуалните условия ние имаме необятен достъп до работата на другите танцьори, което е позитивно. Възможна е обаче и известна податливост към повторяемост, към прекопирване на известни мостри и в доста от тези случаи се усеща отсъствието на мощна личностна интерпретация.

Какво бихте трансформирали в своята креативна работа напред и какво в никой случай не бихте си разрешили да изменяте?

Винаги съм била доста вярна на себе си, уважавайки концепцията, която имам във връзка с корените на фламенкото. Танцът е продължение на мен самата. Танцувам, с цел да бъда и съм, тъй като танцувам. Не мисля, че мога да трансформира това.

Кога фламенкото се трансформира към този момент в нещо друго и губи идентичността си?

Когато във фламенкото не участват корените, идентичността се губи. Личностите би трябвало да бъдат развивани и показани, само че без да се излиза от пътя. Трябва да участва основата на другите " palos " - песни и танци, в противоположен случай се губи спецификата на жанра.

В България има наклонност за увеличение известността на обичайните национални танци. Нараства ли, или в противен случай известността на обичайното фламенко в самата му татковина - по какъв начин е в Испания?

Интересът към фламенкото нараства, от ден на ден са искащите да се научат да танцуват, пеят и свирят на китара. Преподавам по целия свят и виждам тази наклонност. В Испания също има подобен интерес, доста хора желаят да учат, да посещават танцови класове и школи. От друга страна е мъчно необятната аудитория да бъде заинтригувана, да върви постоянно в театралните зали, може би заради съмнителното ръководство на културното завещание, неговата отбрана и обогатяване.

Вашият съвет към запалянковците по целия свят, които в този момент стартират да се занимават с фламенко танци?

Да обичат доста фламенкото, да се отнасят добре с него. И най-важното е да стигнат толкоз надалеч, че да се усещат добре в това, което вършат. Това е същинският гений.

Какъв е ключът към сърцето на испанския танц, в това число фламенкото, само че и освен?

Испанският танц има други правила, които са доста разнообразни от фламенкото, което, макар, че е с испански генезис, е един изцяло друг свят. Вярно е, че когато се смесват, те се обогатяват и свързват. Ключът и в двата случая е личността в интерпретацията. Фламенко танцът е пристрастеност, огън, темп, полуда, само че и успокоение, сензитивност и изискана тактичност.

Следващите Ви планове?

Много се вълнувам за летния сезон, когато ще имам 19 участия на влиятелния фестивал край Авиньон, Франция. Следват представления в Китай, Англия, Чехия и Португалия. Започва да се оформя и новото ми шоу, номер 12, само че работата по него лишава време и с толкоз доста пътувания става комплицирано. Но ще бъде вълнуващо, както постоянно.

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лева от уеб страницата и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР