Мерките за сигурност в хърватския крайбрежен град Дубровник са засилени

...
Мерките за сигурност в хърватския крайбрежен град Дубровник са засилени
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност в Дубровник преди пристигането на украинския президент

Мерките за сигурност в хърватския крайбрежен град Дубровник са засилени през днешния ден поради първото посещаване на украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога в Хърватия за срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа, оповестяват хърватските медии.

Това е третата среща на върха, проведена в този формат – първата бе проведена през август 2022 година в Атина, а втората – през февруари 2024 година в Тирана. Целта на срещата в Дубровник е да засвидетелства солидарността и поддръжката на страните от Югоизточна Европа към Украйна, която е изправена пред съветската експанзия в продължение на две години и половина.

Въпреки че това не е първата такава среща, проведена в Дубровник, това е първият път, в който се чака да участва и водач под непрекъсната опасност, какъвто е Зеленски, отбелязва хърватската национална телевизия ХРТ. Също по този начин наличието на представители на високо ниво от всички страни е най-голямото до момента.

„ От ограниченията за обезопасяване на трасето на придвижване и контрола на храната и напитките до ограниченията против експлозии; по-късно надзор по границите, надзор на чужденците, надзор на локалните “, изяснява хърватският експерт по сигурност Боно Марянович. „ Всъщност всички ограничения, които можем да си представим, изключително в днешно време, когато са настоящи дроновете и антидроновете - снайперисти, контраснайперисти, военноморски сили, военновъздушни сили “.

Марянович добави, че евентуално са наети над 1500 души за организирането на срещата.

Всичко това се случва до момента в който към момента продължава туристическият сезон в Дубровник, отбелязва хърватският вестник „ Ютарни “. 

По публични данни все още в града има към 14 000 туристи и локалните недоволстват, че тъкмо Дубровник е определен за място на среща от такова ниво. Очаква се трафикът в града да бъде стеснен, а двете междинни учебни заведения, както и двете гимназии, няма да организират постоянните си часове.

На срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа ще участват представители и на Хърватия, Словения, Черна гора, Косово, Гърция, България, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Турция, Сърбия, Румъния и Молдова.

Очаква се участниците в срещата да одобряват обща декларация, чийто текст към момента се разисква, само че се чака да бъде в сходство с декларациите от предходните две срещи. Пленкович и Зеленски ще подпишат и съглашение за съдействие сред Хърватия и Украйна за формализиране на към този момент съществуващите действия сред двете страни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР