Мерките за самоизолация послужиха като катализатор на дигитализацията и шанс

...
Мерките за самоизолация послужиха като катализатор на дигитализацията и шанс
Коментари Харесай

Мерките за самоизолация са ускорили дигитализацията в образователната система

Мерките за самоизолация послужиха като катализатор на дигитализацията и късмет за рационализация на просветителната система. Около това мнение се сплотиха участниците по време на новото издание на профилирания мултиплатформен план на Bulgaria ON AIR – „ Бъдещето: Образование “. Модератор на експертната полемика беше Калина Донкова, публицист на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване „ Директно “.

„ Ако се върнем две години обратно, изненадата за цялото общество беше, че единствено за 24 часа просветителната ни система се пренастрои от присъствено към отдалечено и тази самобитна професионална магия е резултат на изненадата от опцията на учителите. Със сигурност познанията на сътрудниците учители в цялата страна устойчиво са надградени във връзка с потреблението на разнообразни софтуерни средства, на разнообразни просветителни софтуерни платформи, във връзка с мултимедийни уроци “, показа Диян Стаматов, някогашен зам.-министър на образованието и шеф на 119 СОУ Акад. Михаил Арнаудов, София.

„ Много значимо е, че преди 2 години нямахме толкоз доста техника в учебно заведение. Сега съвсем всяко учебно заведение има много механически средства – съвсем 30-35% за своите възпитаници във всеки един миг “, добави той. По време на „ Бъдещето: Образование “ повече за състезанието на A1 „ Дигиталното учебно заведение на България " описа специалистът „ Външни връзки " в А1 Нина Неделчева – Георгиева. „ Проектите бяха извънредно забавни и изборът на спечелили бе много сложен. Причините, заради които започнахме провеждането на този конкурс, са да разпознаваем учебните заведения, които се движат няколко крачки напред в дигитализацията на просветителния развой. Дигитализацията е развой, който бе интензивен от пандемията. Нека да се възползваме от това ускоряване и да продължим процеса, който ще донесе доста изгоди за обществото отсега нататък ", прикани тя.

Според зам.-директорът на 81-во Иновативно Средно учебно заведение „ Виктор Юго " Вяра Крумова, огромният интерес към състезанието е знак, че в образованието се случват доста прелестни неща. „ Много учебни заведения биха желали да се развиват и да трансформират метода си на мислене и метода на образование, които оферират на своите възпитаници. Дигитализацията разрешава по-качествен образователен развой, по-силна мотивация на учениците ", разяснява тя.

В допълнение към това, учителят в 81-во СУ Христина Ананиева също изрази мнение, че процесът на цифровизация на образователната активност се е ускорил вследствие на отдалечената форма на образование. „ Дигитализацията дава опция за малко време да се доближи до значителен размер от информация. Дигитализацията дава опция учителят да ползва новаторски способи “, разяснява тя.

Повече за концепцията за консолидиране на висши образователни заведения по време на експертната полемика описа ректорът на ВУТП проф. Миглена Темелкова. „ Образованието е една доста консервативна система и в нея би трябвало да се стъпва доста деликатно. Поради това лансирането с гръм и тропот на избрани промени не всеки път се възприема по най-хубавия метод. Идеята за консолидиране на висши образователни заведения не е неприятна. В нея има какво да се доработи и да се надгражда, само че не считам, че това беше най-правилният метод за представянето в публичното пространство ", разяснява тя.

„ Образователната система ни дава основно теоретичната основа за развиване на умения и доста малко практическа част. Изпитваме огромни усложнения в намирането на положителни експерти. Затова нашата компания развива стратегия за образование на лични фрагменти на работното място и спомагателни квалификационни курсове ", изясни Грета Димитрова, управител „ Производство “ в „ Елика Процесинг “. По нейно мнение, с цел да бъде сполучлива една компания, тя би трябвало да влага в образованието, а образованията и курсовете не би трябвало да се одобряват като разход, а инвестиция от страна на компанията.

Специалистът по личностно развиване и учител във ВУЗФ доцент доктор Даниела Илиева уточни, че всички системи в образованието обръщат доста внимание на това детето да се изучи в дадени дисциплини, само че рядко се обръща внимание на това да се запознае със себе си. По нейно мнение, би настъпила огромна смяна в просветителната система, в случай че посредством нея стартират да се развиват самостоятелните гении и заложби на децата. „ Това изисква образование на преподавателите в гимназиален курс и университетска среда ", сподели още тя.

Трябва ли да се учи в учебно заведение еднаквост и жанр разяснява специалистът образни връзки Маргарита Асадурова. „ Не можем да намерим положителната еднаквост, в случай че разчитаме на това, което получаваме извън като хрумвания за еднаквост. Самото обучение в този момент е ориентирано по-скоро към това да ни дава някакви теоретични знания и до известна степен на практика умения, които след това много имаме да наваксваме. То не обръща толкоз внимание на самостоятелния капацитет. А факторите, които влияят върху това, не разрешават доста такива механизми да се разпрострат ", добави дизайнерът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР