Мерките за поставяне на цяла Италия под обща карантина могат

...
Мерките за поставяне на цяла Италия под обща карантина могат
Коментари Харесай

Коронавирусът ще свие италианската икономика с 10-15 процента

Мерките за слагане на цяла Италия под обща карантина могат да свият третата по величина стопанска система в еврозоната с към 10% до 15%, предвижда някогашният основен икономист на Министерството на финансите Лоренцо Кодоньо, представен от Ройтерс.

Премиерът Джузепе Конте разгласи строги ограничения против епидемията от Covid-19 за Италия, която е най-силното наранена от ковид в Европа, като вкара ограничавания върху придвижването на хора в цялата страна. Сред наложените държавни ограничения е настояването, в случай че е допустимо, хората да си останат у дома, като единствено да се придвижват до работа или заради здравословни аргументи и някои други незабавни случаи.

Г-н Лоренцо Кодоньо, който е началник на основания в Лондон мозъчен център LC Macro Advisors, пресметна, че опразнените улици и затварянето на редица магазин и заведения за хранене може да понижи ежедневния БВП на Италия с сред 10% и 15% по отношение на естествените равнища.

Бившият основен икономист на италианската хазна в интервала от 2006 до 2015 година също по този начин уточни, че туризмът и превозът към този момент са намалели с към 90%, секторът на търговията на дребно като се изключи питателните магазини се е свил с 50%, а промишленото произвеждане - с към 10 на 100.

Той предвижда стесняване на Брутният вътрешен продукт на Италия за първото тримесечие на годината с 1,2% по отношение на предходните три месеца, последван от спад с 3% през второто тримесечие.

Италианският Брутният вътрешен продукт към този момент се намали с 0,3% на тримесечна база в края на 2019 година, още преди да настъпи епидемията от ковид - което значи, че третата по величина стопанска система в еврозоната съвсем несъмнено към този момент се намира в криза.

"Никой не знае какъв брой дълго ще останат в действие тези строги ограничения, тъй че е невероятно да се направи сериозна прогноза за Брутният вътрешен продукт за цялата сегашна година ", добави Лоренцо Кодоньо.

На този стадий държавното управление съобщи, че новите мощно затегнати ограничения ще останат в действие минимум до 3 април. "Въз основа на догатката, че ограниченията бъдат анулирани към края на април, чакам производството да стартира да се възвръща през май и по-късно да означи отскок през юни ", предвижда някогашният върховен финансов чиновник.

Италия ще разреши на своите жители да не заплащат ипотеки по време на епидемията от ковид предвид на въведената обща карантина в цялата страна, съобщи зам.-министърът на стопанската система Лаура Кастели от Движението "Пет звезди ".

Говорейки пред локални медии, Кастели сподели, че банките ще бъдат включени в тези ограничения, само че не означи какъв брой дълго ще останат в действие. Идеята е да се помогне на дребния бизнес и семействата да оцелеят от мощно отрицателното икономическото влияние на ковид.

По-рано Италия съобщи, че ще влага 10 милиарда евро, с цел да помогне на стопанската система и опазването на здравето да преминат през рецесията. Този ход евентуално ще докара до бюджетния недостиг на ръководещите в Рим от съвсем 3%, което не би било в сходство с споразуменията, подписани с Европейския съюз преди експлоадирането на вирусната зараза. Европейски Съюз обаче съобщи, че предприеманите от Италия незабавни ограничения няма да навредят на спазването на бюджетната рамка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР