Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България

...
Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България
Коментари Харесай

Ивелина Василева: Мерките за подобряването на въздуха трябва да се не само рестриктивни, но и стимулиращи

Мерките за подобряването на въздуха в обитаемоте места в България би трябвало да се освен рестриктивни, само че и стимулиращи. За това се разгласи пред Българска национална телевизия Ивелина Василева – ръководител на парламентарната комисия по околната среда и водите и народен представител от ГЕРБ. Тя уточни, че в България главният проблем остава замърсяването на въздуха с фини прахови частици, само че значително е решен казусът с останалите типове атмосферни замърсители като азотен диоксид.
Василева призна, че борбата с мръсния въздух е от много време и тя изисква доста старания.

„Проблем има и настояванията на хората са законни, тъй като вскеи има право да живее в здравословна среда“, съобщи Василева.

Тя цитира проучване на „ Еробарометър “, съгласно което българите смятат казуса с мръсния въздух като главен екологичен въпрос. „Реално в обитаемоте места в България няма проблеми с други замърсители като азотни оксиди. Проблемът с фините прахови частици е годен за 29 огромни града в България. Той е проблем и в други страни, което е открито от Европейската комисия. Има и неоправдателно решение на Европейския съд“.

Тя се разгласи за рационализиране на нормативната уредба, като се базира на измененията в Закона за чистотата на въздуха от 2015 година, които дават по-големи права на общините да се оправят с казуса на локално равнище. Според Василева е належащо да се вкара стандарт при употребяваното в семействата твърдо гориво като дърва, въглища и пелети.

„2016 година беше образувана работна група за стандарт за въглищата, да вземем за пример. Необходимо е да се вкара непоколебим стандарт и да не се употребяват въглища с високо наличие на сяра и пепел, като по този начин ще се ограничи замърсяването. Истината е, че в случай че се употребяват сухи дърва за отопление, замърсяването е с 40 % по-малко“, разясни Василева.

Според нев членовете на комисията на околната среда са подготвени да прегледат оптимално бързо законодателните решения, с цел да влязат те в действие. Тя добави, че има цялостна поддръжка от парламентарните групи за законодателни решения, които ще оказват помощ за подобряването на чистотата на въздуха.

Като позволения тя очерта развиването на градския превоз и закупуването на екологични рейсове и мотриси за метрото за София, да вземем за пример. Тя уточни, че е стартирана стратегия за поощряване хората да закупуват електрически автомобили – транспортни средства, които нямат мотор с вътрешно горене, а употребяват електромотор, захранван от батерия. Василева добави, че би трябвало да се предизвиква и потреблението на градския превоз като той се усъвършенства непрекъснато.

„Две трети от колите в България са на възраст над 20 години, което значи, че не дават отговор на актуалните екологични изисквания“, добави Василева.

Тя заяви, че ще има финансови стиумли за закупуването освен на екелктромобили, само че и на хибридни такива (превозни средства с електрически мотор и дребен мотор с вътрешно горене).

Според Василева миенето на улиците в градските зони също способства за намаляването на замърсяването на въздуха. Тя се разгласи освен за рестриктивни ограничения, само че и за стимулиращи. Като образец тя уточни концепция да се облекчават финансово тези, които купуват отоплителни печки с щадящо гориво.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР