Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на

...
Мерките за дистанция са единственото различно нещо при провеждане на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Обучението в електронна среда не е повишило средните резултати от матурата

Мерките за отдалеченост са единственото друго нещо при осъществяване на националното външно оценяване. Близо 60 000 седмокласници ще се явяват на изпити. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в "Денят стартира с Георги Любенов ".
На 17 юни ще бъдат изнесени по-подробни данни за резултатите от матурите.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Резултатите от матурите са малко по-високи от предходната година, което евентуално е обвързвано с компликацията на изпита. Значително по-високи са по британски, малко по-високи са по български език и литература. Това демонстрира, че образованието в електронна среда не е повишило междинните резултати от матурата. Тепърва ще проучваме разликите.
Като цяло образованието в електронна среда се организира добре. Системата направи забележителен скок, посочи Вълчев.
Анализите демонстрират, че 72-73% от учениците са учили синхронно по време на отдалеченото образование. Около 2/3 от учениците са били по-мотивирани. 1-2% изобщо не се били обхванати. 10-11% не са били обхванати дейно. 25-26% са учили асинхронно.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Системата се оправи добре, учиха учениците не по-малко, само че това усили разликите. Положителен резултат беше положителното взаимоотношение с родителите. Наблюдаваме скок към нововъведенията. Ще имаме 600 новаторски учебни заведения.
Присъственото обучение, обаче е най-хубавото, сподели Вълчев. Той изрази вяра от 15 септември образователната година да започва обикновено.
По думите му, висшите учебни заведения също дават добра препоръка на матурите, споделят, че са надеждна оценка. На кандидатстудентските изпити, обаче, има доста повече отлични оценки, в сравнение с матурите.
Тази година е понижен приемът на студенти във всички висши учебни заведения, в това число и в Софийския университет. Това значи, че при равни други условия ще влязат възпитаници с по-високи резултати, изясни Вълчев.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Нашите висши учебни заведения през последните години, 2-3 десетилетия, занижиха критериите. Това беше част от тактиките им за конкуренция. Но времето за това свърши. Студентите са по-малко. Ние като страна ще финансираме по-малко студенти, само че с по-високо финансиране на един учащ. При понижен банкет ще се влиза по-трудно, в сравнение с през минали години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР