Мерките срещу пандемията от COVID-19 увеличиха броя на учениците със

...
Мерките срещу пандемията от COVID-19 увеличиха броя на учениците със
Коментари Харесай

Бившият спортен диспансер в Пловдив предлага здравна помощ за деца

Мерките против пандемията от COVID-19 усилиха броя на учениците със здравословни проблеми. На територията на община Пловдив тревожната наклонност бе потвърдена със скрининговото изследване, осъществено от бранш “Амбулаторна рехабилитация ” в МЦРСМ-I Пловдив в границите на общинските стратегии за понижаване на гръбначни изкривявания при деца, както и за понижаване на броя деца с наднормено тегло и затлъстяване в учебните заведения. В него бяха прегледани 3113 деца и бе диагностицирано, че 438 ученика (14,0%) - с гръбначни изкривявания ; 212 - с наднормено тегло и 327 – със затлъстяване или общо 539 (17,3%) - с метаболитен синдром.
" Според нас, в огромна степен това се дължи на противоепидемичните ограничения, които принудиха учениците да останат у дома, без задоволително благоприятни условия за придвижване в условия на отдалечено образование, при което занятията се организираха в седнало състояние пред компютър ", разяснява шефът на центъра доктор Влатко Глигоров. И защото напъните на ръководения от него екип са ориентирани освен към ранна диагностика, само че и към следващо интензивно наблюдаване и лекуване на подрастващите, в навечерието на Деня на детето – 1 юни, той изпрати писма до шефовете на учебните заведения с молба да бъдат осведомени родителите за нуждата от незабавна ответна реакция. Във всяко писмо са посочени имената на учениците и диагностицираните от експертите здравословни проблеми - гръбначни изкривявания, наднормено тегло или затлъстяване.
 Община Бургас започва профилактична стратегия за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците Община Бургас започва профилактична стратегия за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците
Община Бургас започва втора профилактична стратегия измежду учениците, след почналата през есента стратегия „ Мързеливо око “....
Управителят съобщи, че в някогашния може да бъде осъществена консултация и да бъде посочено точното решение на открития проблем . Лечебното заведение разполага с екип от висококвалифицирани фрагменти - лекари-специалисти по физиотерапия, диетолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, както и с подобаваща инсталация и зали за осъществяване на интензивно наблюдаване и лекуване.
Д-р Глигоров посочи, че напъните на медиците от центъра се поддържат и от общинските спортни клубове, които оферират отстъпки от клубните такси за децата, минали през Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина - 1 Пловдив. Първите спортни клубове, декларирали предпочитание да оказват помощ на децата и да ги върнат към здравословния метод на живот и спорта, са баскетболният клуб " Академик " и състезателен клуб по плуване " ВСИ ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР