Мерките срещу коронавируса продължават с променлив успех. Докато Италия въвежда

...
Мерките срещу коронавируса продължават с променлив успех. Докато Италия въвежда
Коментари Харесай

Свободни от COVID влакове в Италия, авиокомпания тества неваксинираните

Мерките против ковид не престават с изменчив триумф. Докато Италия вкарва " свободни от Коронавирус влакове ", иразелска самолетна компания вкарва текствое за неимунизираните, а Германия форсира имунизацията с медикамента на АстраЗенека, в Естония отсъпват с крачка обратно и вкарват едномесечен локдаун.

" Свободните от Коронавирус " влакове сред Рим и Милано ще бъдат пуснати при започване на април, заяви началникът на Италианските държавни железници Джанфранко Батисти, представен от Франс прес. По информация на компанията това е първата сходна линия в Европа.

Всички пасажери и чиновници на железниците ще бъдат тествани, преди да се качат на влака. Червеният кръст ще окаже помощ с правенето на проби.

След Рим-Милано ще тръгнат " свободни от коронавирус " влакове до туристически дестинации като Венеция, Флоренция и Неапол.

Авиокомпанията " Алиталия " започва сходна самодейност предходната година за някои вътрешни и интернационалните полети.

Преди пандемията туризмът представляваше 14 % от италианския БВП, само че коронакризата има пагубен резултат върху този жизненоважен бранш за третата по величина стопанска система в еврозоната.

Нощувките на задгранични туристи са спаднали със 70 % от януари до септември 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година, съгласно оповестени през декември публични данни.

Израелската самолетна компания Ел Ал стартира пилотна стратегия на гишетата си за чекиране на интернационалното летище в Тел Авив за инспекция на неимунизирани пасажери, които ще се качат на борда на пряк полет до Ню Йорк, съобщи Ройтерс.

Преди да стигнат до гишетата, 112 пасажери, които не са се ваксинирали от общо 280, пътуващи за Ню Йорк, се подложиха на бърз антигенен тест, като резултати от него бяха подготвени сред 15 и 20 минути. Всички минаха сполучливо теста.

Авиокомпаниите от месеци лобират пред държавните управления за сходни ограничения, с цел да се предотврати слагането в карантина или изолираност на пасажерите при идването им в друга страна.

Целта на тестванията на летището в Тел Авив е да се подсигурява, че нито един пасажер на полета за Ню Йорк не е инфектиран и няма да болести останалите. Но маските си остават наложителни по време на 12-часовото пътешестване.

По принцип пасажерите би трябвало да показват и Пи Си Ар тест не по-стар от 72 часа. Ето за какво някои от неимунизираните пасажери на полета за Ню Йорк се подразниха, че би трябвало да се подложат на още един тест, при изискване че имат към този момент отрицателен резултат от Пи Си Ар теста. Други обаче признават, че мярката е вярна и предизвиква стеснение за напълно малко време.

Компанията Ел Ал ще извърши сходни бързи проби и в Ню Йорк идната седмица и тогава ще види дали да вкара тази процедура и за други полети в миг, в който авиационният бранш и туристическата промишленост се пробват да се възстановят от пандемията.

Германия форсира имунизациите с продукта на АстраЗенека, откакто управляващите споделиха, че тази ваксина против ковид е безвредна да се инжектира и на хора на и над 65 години, съобщи Асошиейтед прес.

Дозите събираха прахуляк в склад през последните седмици поради немските ограничавания за това кой може да бъде имунизиран и поради терзанията на някои от хората, които са подобаващи за имунизация. Германия е получила до момента 2,1 милиона дози от имунизацията на АстраЗенека, само че е сложила единствено 721 000 дози.

Властите на Берлин отвориха шести огромен имунизационен център на неизползваното летище Темпелхоф в центъра на града през вчерашния ден. Там ще се слагат единствено ваксини на АстраЗенека. Първите които се имунизираха в новия център за имунизация, бяха медици, учители и служители на реда. Първо ще се стартира с по 200 души дневно, като задачата е процесът да се форсира и от 23 март да се слагат по 3300 дози на ден.

Някои общопрактикуващи лекари ще стартират също да слагат имунизациите тази седмица на хронично заболели.

Германският здравен министър Олаф Шолц съобщи пред телевизия Цет Де Еф, че чака Германия да може да слага до 10 милиона дози на седмица до края на месеца. Това ще бъде двойно повече от към 5-те милиона дози, които Германия съумя да сложи до момента от началото на имунизационната акция в края на декември. Около 2,5 милиона души в страната, т.е. 3 % от популацията, до момента са получили две дози от имунизациите на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.

Ускоряването на имунизационната акция идва в миг, в който Германия тази седмица ще предприеме още стъпки за излизане от локдауна, като още възпитаници ще възобновят присъствените занятия, а някои бизнеси, музеи и зоопаркове ще отворят порти, само че единствено за авансово резервирали час гости.

Естония влиза в едномесечен локдаун от четвъртък в опит да спре разпространяването на английския вид на ковид, заяви естонската премиерка Кая Калас тази нощ, съобщи ДПА.

Училищата ще преминат съвсем всички в отдалечен режим, заведенията за хранене и кафенетата ще затворят порти изцяло, магазините, които не оферират артикули от първостепенно значение също ще прекратят работа. Спортните събития на закрито се не разрешават.

Според Калас английският вид е бил открит наскоро в 98 % от всички оценени проби.

Естония е измежду страните с най-голям скок в случаите на болест в Европа. От 23 февруари над 1000 нови случая на болест се записват всекидневно.

От началото на пандемията в Естония са регистрирани над 76 000 случая на болест, а умрелите с ковид са 667.

Самата премиерка влезе в карантина в петък като защитна мярка, откакто е била в контакт с инфектиран с ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР