Мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се

...
Мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се
Коментари Харесай

Кацаров: Мерките ще отпаднат частично или изцяло при спад в броя на заразените

Мерките са добре прецизирани и в случай че хората ги съблюдават се чака да има спад в броя инфектирани. Ако това се случи, е допустимо рестриктивните мерки да отпаднат отчасти или напълно, това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. И добави, че законът планува търсене на наказателна отговорност от нарушителите на ограниченията.
„ Може би би трябвало да заведем хората, които нарушават новите ограничения в едно Коронавирус поделение, с цел да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще схванат какво предизвикват с неспазването на рестриктивните мерки ", сподели Кацаров.
По думите му това, че въвеждането на ограниченията съответства с празника 6 септември, е инцидентно.
„ По предписание се опитваме да не действаме като при ръководството на ГЕРБ - да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 часа и да разгласят, че от на следващия ден заран се затварят заведения, не разрешава се придвижването сред градовете и тн. Затова изработихме подобен проект още през лятото, който да планува какво ще се случи при повишаване на броя инфектирани. Поехме уговорката да обявим ограниченията авансово, с цел да може хората, които са наранени, да се приготвят ", добави Кацаров.
Той съобщи, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия образователен ден. „ Ако въпреки всичко такива има, това основава спомагателен риск. Не желаеме да стигаме до обстановка кръчмите да са отворени, а учебните заведения - затворени. Затова в проекта написа, че децата ще вървят оптимално на учебно заведение. Оказа се, че отдалеченото образование има неприятни резултати”, разяснява той.
Здравните управляващи са обсъждали ограниченията да се приложат районно, само че това не е било допустимо, защото разпространяването на вируса не е клъстерно сега.
Кацаров направи коментар и по отношение на митингите на бизнеса.
„ Демонстрации имаше и преди въвеждането на рестриктивните мерки от 7 септември. Част от митингите евентуално имат различен темперамент. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от ограниченията. Те ще получат парите си. Настоявам за това”, сподели той.
Относно това, че самият той бе сниман без маска в Народно събрание Кацаров съобщи следното: „ Не е вярно. Не се извинявам. Маските би трябвало да се носят”.
„ Направихме всичко, което е належащо за противопоставяне на епидемиологичната вълна от позиция на организация на здравната система. Първото нещо, което направих, бе да дам преимущество на възрастните хора. Осигурихме доставка на ваксини, медикаменти, О2. Разкрихме Коронавирус зони, където пациентите могат да си създадат рентгеново проучване. Могат да им предпишат безвъзмездни медикаменти за домашно лечение”, сподели още министърът на опазването на здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР