Мерките не работят! Оставете ни да работим и насочете средства

...
Мерките не работят! Оставете ни да работим и насочете средства
Коментари Харесай

Ресторантьори: Оставете ни да работим и насочете усилия към ваксинационната кампания

Мерките не работят! Оставете ни да работим и насочете средства и старания към имунизационна акция и поддръжка за лекари, родители и деца. С тази позиция излязоха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

БАЗ и СЗБ получиха покана за работна среща с министъра на туризма Стела Балтова в 15.30 часа през днешния ден в постройката на министерството.

Като виновни организации, ние ще отидем на срещата, НО:

За нас задачата е само туптене на топката и опит да се замажат очите на бизнеса! Поканата е за създаване на скица за държавна помощ, според член 112 от Закона за държавния бюджет! Въпросният член планува държавна помощ за предприятия със спад в оборота минимум 30% спрямо 2019 година и безплатна помощ до 30 000 лева.

Нашето експертно мнение трябваше да бъде потърсено преди въобще да се стигне до актуализацията на бюджета. Това не беше направено! Така записаният член 112 очевидно е разработван от хора, които в никакъв случай не са се занимавали с бизнес. 30% спад в оборота значи ФАЛИТ! И респективно за доста съществени бизнесмени и работодатели поддръжка „ до 30 000 лева “ също значи ФАЛИТ!

Министерството на туризма окончателно закъсня със срещата с нашия отрасъл. Но по-важно – мястото на тъкмо тази среща за създаване на ограниченията не е в министерството на туризма. Това е отговорност на министерствата на финансите, стопанската система, труда и обществената политика. Преди да бъде необуздано предходното служебно държавно управление, краткотрайният здравен министър Стойчо Кацаров също ни прикани да дадем оферти, като резултатът е, че нищо от тях не беше взето поради. Отделен въпрос е, че от 20 дни слушаме от министър Кацаров по какъв начин икономическите ограничения влизат на часа дружно със здравните и през вчерашния ден министър Балтова най-сетне удостовери това, което повтаряме непрестанно – създадени ограничения няма! И служебното държавно управление, което си е на процедура същото, окончателно закъсня с създаването им. Въпреки нашето гледище те да се случат преди месеци и да влязат в действие с актуализацията на бюджета.

Сега пък се чу и за някакви безумни томболи, с които щяло да се подтиква популацията към ваксинация… Стига, това не е сериозно…

Според формалните данни България от 4 седмици се намира в плато по повод разпространяването на COVID-19. И това в случай, че никой на никое място не съблюдава нищо. Провеждат се огромни концерти и всеобщи събития, градски превоз, хипермаркети, вериги за артикули, които не са от първа нужда - скупчването на хора е навсякъде и видно за всички. Маските изчезнаха като аксесоар. Това принуди и нас да обявим „ гражданско непокорство “ и да откажем още веднъж да бъдем принесени в жертва на една бутафория, наречени „ противоепидемични ограничения “. По последни данни седмичната категоричност на тестванията е 0,24%. И не, платото не е в резултат на противоепидемичните ограничения, тъй като единственото, което те реализираха е удар по българската стопанска система и българския бизнес. И да изкарат десетки хиляди, борещи се за препитанието си, на площадите…

Логично е да се чака пик, откакто образователната година към този момент стартира. И не сме ние тези, които ще желаят децата ни да не учат присъствено. Но предлагаме на страната следното:

Оставете бизнеса да работи, той знае по какъв начин да оцелее, макар вас!

Ако ни оставите на мира, ние няма да имаме потребност от подаянията, които сте планували за нас и може да ги насочите към:

- Развитие на имунизационната кампания

- В поддръжка на лекарите

- В поддръжка на родителите и децата

Българският бизнес е жилест и го потвърди още веднъж през последните месеци. Българският бизнес знае и по какъв начин да брани правата си. Доказва го сега!

Сега ни следва сериозна организация с сътрудниците от транспортния бранш за всеобщия митинг на 28 септември и може да сте уверени, че освен нашите два сектора ще се включат в него.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР