Мерките на изолация, въведени заради коронавируса, които включваха затваряне на

...
Мерките на изолация, въведени заради коронавируса, които включваха затваряне на
Коментари Харесай

Изолацията заради Covid-19 e намалила и останалите заразни инфекции

Мерките на изолираност, въведени поради ковид, които включваха затваряне на учебни заведения, детски градини, молове, заведения и ограничение на контактите, са довели до понижение и на останалите инфекции, излъчени по въздушно-капков път. Това демонстрират данните за заболеваемостта на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Освен изолацията обаче, затрудненият достъп до здравна помощ в изключителното състояние също може да е изиграл роля за докладването на по-малко случаи на някои от заразните болести, изключително на по-леките. По време на изключителното състояние хората неведнъж бяха призовавани да търсят здравна помощ по телефона и да се обръщат към доктор единствено за тежки случаи. Така някои случаи на заразни заболявания с по-лека симптоматика може и да не са били регистрирани от здравните управляващи.

Най-съществен спад в заболеваемостта се следи при варицелата, при която заразяването постоянно става в детските заведения – ясли, градини, учебни заведения. През 20-тата седмица на 2020 година (11-17 май) са регистрирани 16 случая на варицела – със 7 по-малко по отношение на миналата седмица. От началото на годината в страната са обявени 10488 случая на варицела, което е с 6419 по-малко по отношение на същия интервал на предходната година, когато са били регистрирани 16907 случая.



Подобна е обстановката и със скарлатината, където заболеваемостта също понижава, само че не толкоз фрапантно. От началото на годината са регистрирани 637 случая по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР