Мерките на Европейския съюз за подпомагане на фермерите, засегнати от

...
Мерките на Европейския съюз за подпомагане на фермерите, засегнати от
Коментари Харесай

Полша предоставя на фермерите помощ за 2,4 милиарда долара

Мерките на Европейския съюз за подкрепяне на фермерите, наранени от пренасищането на пазара с украински импорт на храни, са прекомерно малко и прекомерно закъснели, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки през днешния ден, откакто Варшава утвърди 10 милиарда злоти (2,4 милиарда долара) помощ за полското земеделие, съобщи Ройтерс.

Страни от Централна Европа се пробват да реализират съглашение с Брюксел по отношение на ограниченията в Европейски Съюз за подкрепяне на селското стопанство, откакто някои от тях едностранно вкараха забрани за импорт на украински хранителни артикули. 

" Това, което Европейски Съюз ни предлага, се предлага със забавяне, прекомерно малко е; капка в морето от потребности ", съобщи Моравецки на конференция.

Няколко страни от Централна Европа се трансфораха в директни направления за украинско зърно, което не може да бъде изнесено през черноморските пристанища на страната заради нашествието на Русия през февруари 2022 година.

Вследствие милиони тонове зърно останаха в страни, граничещи с Украйна, принуждавайки локалните фермери да се конкурират с потока от на ниска цена украински импорт.

Европейската комисия предложи 100 милиона евро помощ за централноевропейските фермери в допълнение към предходния пакет от 56 милиона евро.

Брюксел сподели също по този начин, че ще предприеме незабавни " превантивни ограничения " за пшеницата, царевицата, слънчогледовото семе и семето от рапица, само че централноевропейските страни желаят този лист да бъде уголемен, с цел да включва артикули, в това число мед и някои меса.

Днес полското държавно управление утвърди ограничения, измежду които увеличение на размера на акциза върху дизела, който може да бъде възобновен на фермерите, до 1,46 злоти от 1,20 злоти.

Моравецки уточни, че държавното управление му също по този начин ще изиска от Европейската комисия позволение да усили възстановимата сума до 2 злоти. Освен това полските управляващи ще изплащат дотации, с цел да подсигуряват, че фермерите получават минимална цена от 1400 злоти за звук пшеница, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР