Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални, да

...
Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални, да
Коментари Харесай

Министър Георги Гьоков: Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са социални

Мерките, които предлагаме, не са антиинфлационни, а са обществени, да оказват помощ на хората във времена на инфлация. Това сподели в Кюстендил министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по отношение на антикризисния пакет на ръководещата коалиция в поддръжка на жителите и бизнеса, разгласен през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция. Той уточни, че приема рецензията на опозицията, че по този метод се подтиква инфлацията, само че добави, че не може " хората да се оставят да се избавят сами ".

" Мерките ще станат факт, когато бъдат утвърдени от народните представители, в случай че те ги одобряват и като законодателни промени, и като актуализация на бюджета. За мен най-реалистичният вид е самостоятелните пенсии на всички български пенсионери да бъдат вдигнати с 10 % и по-късно към изчислената нова пенсия да бъдат добавени механично по 60 лева за всички, като това да бъде новият размер на пенсията от 1 юли. Това прави нарастване на пенсиите приблизително към 20 % ", сподели министър Гьоков. Той уточни, че в случай че се приложи това осъвременяване на пенсиите, минималната пенсия от 370 лева ще бъде увеличена с 97 лева и ще стане 467 лева (ръст с 26,23 процента). Увеличението на пенсиите пък ще коства на бюджета към 1,5 милиарда лева

Министърът уточни, че евентуално след отпадането на Данък добавена стойност за хляба това няма да понижи цената му с 20 %, тъй като в нея влизат и други съставни елементи, само че е безапелационен, че цената на хляба ще падне.

" Няма страна с добра обществена политика с ниски налози ", сподели още общественият министър. По отношение на прогресивното данъчно облагане той уточни, че още при подписването на съдружното съглашение, хората, които са преговаряли, не са се съгласили с повишение на данъчната тежест и увеличението на осигурителните вноски. " Затова ние можем да търсим болшинство за поддръжка за въвеждане на прогресивно данъчно облагане или най-малко за необлагаем най-малко, само че не можем да настояваме в обединението всички да ни поддържат, тъй като го няма записано в съглашението. Това ще ни остане за цел, когато хората ни изпратят в Народното събрание с по-голямо посланичество ", сподели още Гьоков.

Той уточни още, че сега " обединението е желязна и няма кой да я смъкна извън ". " Вие виждате, че митингите са инспирирани от политическа мощ, колкото и да се твърди, че те са стопански. Имаме доста хубаво съдружно съглашение и до момента в който всички го съблюдават, няма кой да смъкна ръководството. Според него хората не регистрират форсмажорни условия като войната в Украйна и повишението на цената на енергоносителите, а оттова идва чувството, че има неустойчивост и несъгласие.

Министърът уточни още, че е наясно с настройките на множеството българи, които желаят да подкрепим бягащите от Украйна не като ги подкрепяме непосредствено, а посредством намиране на работа. " Направихме една стратегия " Солидарност ", която следва да се утвърди. Чрез нея ще предложим психическо подкрепяне, езикови курсове и благоприятни условия за почасово гледане на децата, с цел да могат да стартират работа и по този метод да си изкарват хляба, а не да тежат на страната ", сподели общественият министър.

Той уточни още, че е изискал да се направи координационен механизъм сред всички заинтригувани институции във връзка с домовете за възрастни хора в страната, като след всяко установено нарушаване от Агенцията за качество на обществените услуги, се уведомява прокуратурата, която да излезе с решение, с което да уведоми Министерство на вътрешните работи и общините, с цел да не се трансферира виновността от един на различен.

Агенцията за качество на обществените услуги е млада организация, само че си прави доста добре работата, сподели министър Гьоков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР