Мерките, които Брюксел предлага срещу енергийната криза - като намесата

...
Мерките, които Брюксел предлага срещу енергийната криза - като намесата
Коментари Харесай

Газът поскъпна след новината за антикризисните мерки на ЕК

Мерките, които Брюксел предлага против енергийната рецесия - като намесата в свободния пазар на електрическа енергия посредством таван на приходите на производителите на електрическа енергия, провокираха напълно разумно полярен отзив. Според едни биха успокоили цените през зимата, само че съгласно други са интервенция, нарушаваща пазарния механизъм.

По-интересна обаче е реакцията на пазара на природен газ, който точно е таргет на част от ограниченията и таман се беше успокоил след прекъсването на " Северен поток 1 ". При отварянето на търговията тази заран показателят TTF нарастна с 10% и още веднъж се върна на равнища от над 230 евро/мВтч. В следобедните часове на търговията цената стартира да спада леко - до 220 евро на мВтч, само че като цяло това е явен сигнал, че пазарът е по-скоро обезпокоен от проектите на Брюксел.

През последните месеци TTF борсата, която е препоръка на множеството газови покупко-продажби в Европа, е доста нестабилна, като всяка по-голяма вест провокира разтърсвания, които внезапно повишават котировките.

Така една от аргументите, заради които най-вероятно има растеж в последните часове, е, че се очакваше повече изясненост от кое място Европа ще набира природен газ през зимата. Такава обаче към този момент няма. Засега един от позитивните резултати, който дърпа цените надолу, е, че

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР