Мерките, чрез които държавата се опитва да се противопостави на

...
Мерките, чрез които държавата се опитва да се противопостави на
Коментари Харесай

Проф. Г. Георгиев: Държавата трябва да вземе присърце проблема с настъпващата африканска чума по свинете

Мерките, посредством които страната се пробва да се опълчи на нахлуването у нас на африканската чума по свинете - посредством масиран отстрел на диви прасета, може да докара до съществено увеличение на случаите на трихинелоза измежду хората у нас. Тогава това ще се трансформира в проблем и на хуманната медицина, предизвести в изявление за " Хоризонт " проф. Георги Георгиев , специалист в Центъра за оценка на риска. 
България е на едно от първите места в Европа по брой на случаите на трихинелоза, като това е вследствие на неспазване на хигиеничните условия за консумация на месо от дивеч - единствено откакто са ясни резултатите от лабораторното проучване за съществуване на паразитите в отстреляното диво прасе.  И защото следва понижаване на популацията  - т.е. още повече диви свине ще бъдат препоръчани за изразходване, пробвайки се да се оправим с африканската чума, ще имаме още един проблем, с който би трябвало да се оправяме, означи проф. Георгиев. 

Той изясни, че африканска чума по свинете е извънредно рисково заболяване, което към този момент няма лекуване, изясни проф. Георгиев: Засега няма предварителна защита към този момент.  Засега битката с това заболяване, без значение, че е вложен интелектът на цялата научна общественост на Европа, че се харчат големи запаси за опити за нейното прекъсване и контролиране  - битката към този момент няма огромен триумф.

Огнищата на болестта към този момент са нас 200 в Полша, в Литва  - над 500, а в Латвия  - към 300. В Румъния заболяването също е записана: В Европа заболяването вече е обхванало 11 страни, като се популяризира както на изток към страните от Източна и Югоизточна Европа, по този начин и във вътрешността в територията на Руската федерация. Епизоотичният фронт на разпространяване е към 10 хиляди километра.  

Така се се е популяризирала инфекцията -  загнездила се е в дивата природа, при дивите свине и нито една от засегнатите страни не е съумяла да я спре, акцентира проф. Георгиев.  Това значи, че е въпрос на време по кое време болестта ще доближи и България, а когато установяваме първия случай на болест, към този момент че ще е късно, добави специалистът. Засега това, което е подхванала страната е да подтиква ловците да отстрелват по-голям брой диви прасета, посредством които болестта се популяризира:  

Отстрелът на диви свине има за цел да понижи плътността на популацията, с което да понижи скоростта на напредването.  Не може да в профил болестта.  Намаляването на популацията от диви свине би трябвало да се реализира системно.

Отстрелването на прасетата ще забави нейния ход и това дава по-голям късмет на ветеринарните служби и да могат да управляват болестта - да не позволяват то да премине от дивите свине към домашните и оттова към огромните свинекомплекси.

Нашата задача - на Центъра за оценка на риска, е да сложим казуса на дневен ред, да ударим камбаната, да сезираме институциите, с цел да се избере най-правилното решение, сподели още проф. Георгиев, като акцентира, че:

Държавата също би трябвало да вземе доста драговолно тези неща, защото дивите свине са държавна благосъстоятелност, а всичката тази работа с съкращаване на броя на популацията няма да могат да я свършат единствено ловците -  би трябвало да я свършат хора, ангажирани от разнообразни институции. Изключително значимо е ограничения да вземат и прилежащите страни, изясни още специалистът. От африканската чума страдат единствено свинете, за хората болестта не е рисково. 

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР