Мерки за усилване процеса на имунизацията срещу Ковид-19 ще бъдат

...
Мерки за усилване процеса на имунизацията срещу Ковид-19 ще бъдат
Коментари Харесай

Нови мерки срещу COVID-19 в Пловдивско, ваксинират на пожар ...

Мерки за увеличаване процеса на имунизацията против Ковид-19 ще бъдат набелязани от възобновилия работата си Областен спешен щаб /ОКЩ/, управителен от регионалния шеф Ангел Стоев.

„ Пловдив и региона са с максимален брой имунизирани след София. Не сме паднали под 1000 души дневно “, уточни шефът на РЗИ доктор Ваня Танчева-Манчева. Тя добави, че са подходили доста гъвкаво и още от април ваксинират проведени колективи. Процентът на хората над 60-годишна възраст от общо имунизираните при нас е 32. Пунктовете за имунизация – 18 на брой, работят нон-стоп и не връщат хора.

Същевременно с тези позитивни трендове се обрисува един сериозен проблем – с ромското население. „ То направи сполучлива самоизолация, само че се съпротивлява против имунизациите. И в случай че наесен пристигна нова вълна от Ковид-19, може да се сблъскаме с проблем “, не скри страховете си доктор Танчева. От РЗИ към този момент са почнали срещи с ромски посредници, само че помолиха и щаба за подпомагане.

Според ректора на Медицинския университет професор Мариана Мурджева е нужна доста сериозна осведомителна акция, защото очевидно не всички са уверени в изгодите от имунизацията. Предвид и предстоящата опция за имунизация на децата над 12-годишна възраст, разясненията ще са изключително наложителни.

От Областния щаб се сплотиха към концепцията да се търсят способи за по-мащабно информиране на ромското население по отношение на имунизациите и да продължи имунизацията на огромни колективи. Също по този начин посредством БЛС да се влияе на тези персонални лекари, които досега не са се присъединили в процеса, както и да се направи разяснителна акция, ориентирана към родителите за изгодата от имунизациите при децата над 12-годишна възраст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР