Мерки в размер на милиард и половина лева за и

...
Мерки в размер на милиард и половина лева за и
Коментари Харесай

От 1,5 до 2 млрд. лева компенсации за ток и газ дава държавата

Мерки в размер на милиард и половина лв. за и природния газ ще даде страната. Те ще обзет интервала декември (със задна дата) до края на март. Предвиден е обаче буфер от 500 милиона при вероятно пораждане на чрезвичайна обстановка на енергийния пазар, като по този начин сумата може да набъбне до 2 милиарда лв..

Мерките разгласи на брифинг новият министър на стопанската система Александър Николов.

" Целта ни е да обхванем най-тежкия интервал, който следва. Периодът с най-висока консумация на енергийни запаси и доста високи цени ", разяснява Николов.

Относно електрическата енергия - компенсацията ще бъде давана на предприятията, купуващи ток над 185 лв. на мегаватчас . Компенсацията се пресмята по следната формула - 75% от разликата сред прогнозната и действителната пазарна цена. Но не повече от 30% от борсовата стойност.
 Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на Народното събрание не става
Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на Народното събрание не става

Според него би трябвало да се работи, до момента в който има рискови цени

Ще бъдат обезщетени и рекордните загуби на енергоразпределителните сдружения, като страната ще поеме разликата от цената, на която те купуват ток и доста по-ниската, на която продават на потребителите поради контролирания пазар, а и. " Това ще предотврати в допълнение натоварване с спомагателни разноски на операторите, които другояче биха били поети от потребителите в бъдеще ", аргументира се министърът.

Отделно от това ще бъдат замразени цените на природния газ. По този метод индиректно няма да се стигне и до скок на парното.

Общо разноските за компенсацията поради цената на тока са близо 950 милиона лв.. За компенсиране на цената на газа ще бъдат дадени към 200 милиона, а за покриване на разноските на ЕРП-тата са отделени 350 милиона.
 Индустриалните потребители на ток оферират 4 ограничения вместо мораториума
Индустриалните потребители на ток оферират 4 ограничения вместо мораториума

Решението на Народно събрание заплашва енергийната сигурност на страната

Големият въпрос - от кое място ще бъдат взети средствата? От Фонда за сигурност на енергийната система, който е под шапката на БЕХ, а държавният бюджет е финалната алтернатива, в случай че парите по другите пера свършат, посочи главата на енергийното ведомство.

Това към момента обаче, става известно, са единствено оферти, а занапред следва гласоподаване в Министерския съвет и по-важната стъпка - нотификация от страна на Европейската комисия. Как такава обаче може да бъде получена в границите на под две седмици - до Нова година, към момента не е ясно.

България обаче имала " доста градивен " разговор с Брюксел, а поради актуалната енергийна рецесия такава нотификация можело да бъде получена в незабавен порядък, отговори на въпрос на News.bg министър Александър Николов.
 Работодателите желаят отплата по 217 лева за мегаватчас
Работодателите желаят отплата по 217 лева за мегаватчас

Със дотации бедните заплащат на богатите, уверен Васил Велев

Припомняме, през вчерашния ден вицепремиерът Корнелия Нинова даде обещание, че мораториумът, натрапен от Народното събрание, ще бъде комбиниран със съответни ограничения за подкрепяне на бизнеса, макар, че пари за обезщетения на бизнеса за декември няма. в неделя, че обезщетения ще има, само че те ще бъдат образувани по нова методика.

В края на ноември кабинетът одобри мярка, по силата на която бизнесът. Въпросната скица обаче бе годна единствено за месеците октомври и ноември, а самият бизнес изиска за
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР