Мерки в отговор на високите енергийни цени в Европейския съюз

...
Мерки в отговор на високите енергийни цени в Европейския съюз
Коментари Харесай

Евродепутатите ще обсъдят мерки в отговор на високите енергийни цени в ЕС

Мерки в отговор на високите енергийни цени в Европейския съюз ще обсъдят през днешния ден евродепутатите в Страсбург, предава БНР. 

Заседание там през днешния ден ще имат и европейските комисари. Те ще проведат спор по същия въпрос по предложенията на Комисията, които обаче, няма да бъдат оповестени на този стадий.

Според изминал през вчерашния ден документ Европейската комисия предлага да се вкара " солидарна вноска " от страните членки за промишленостите, които създават сила от изкопаеми горива. Целта е по този метод да се подкрепят жителите, пострадали от високите цени на горивата.

В документа се споделя, че фирмите, производители на петрол, газ и рафинерии ще би трябвало да вършат финансови вноски на основата на " облагаемите свръхпечалби, осъществени през 2022-ра година ". Според него краткотрайната скица ще обезпечи средства за държавните управления, с цел да финансират ограничения за омекотяване на енергийната рецесия в Европа, в това число и в помощ на семействата и бизнеса.

Комисията предлага също по този начин пренасочване на доходи от електроцентрали, работещи без газ към потребителите, както и понижаване на потреблението на електричество.

В петък министрите на енергетиката се договориха да изискат от страните-членки наложително понижаване на потреблението на сила в пиковите часове в Европейски Съюз.

По въпроса за тавана на цените на газа от Русия обаче стана ясно, че няма единна позиция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР