Мерки срещу пренасянето на африканска чума по свинете и чума

...
Мерки срещу пренасянето на африканска чума по свинете и чума
Коментари Харесай

В МС обсъждат мерки срещу пренасянето на африканска чума по свинете

Мерки против преместването на африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни разисква Централният епизоотичен съвет. Срещата е в Министерския съвет.

Завърши първото съвещание на Националния епизоотичен съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев. Стана ясно, че заплахата от разпространяването на африканска чума по свинете е в доста висока степен. В Румъния 12 области са под карантина, болестта е достигнала френско-белгийската граница. Мерките, които подхваща българското държавно управление и способените органи са следните:

Беше основана 20-километрова санитарна зона към индустриалните свинеферми, с цел да не се допусне заразяването с африканска чума.

Апелира се към всички стопани на прасета, чиито стопанства се намират в тази зона, непринудено да изколят своите животни, с цел да бъдат обезщетени от страната. Ветеринарните служби ще евтаназират свинете на тези, които откажат и те няма да получат отплата.

Готови са и коридорите в тези 20-километрови санитарни зони за превозване на животните, които са за промишлени потребности. От 61 ферми, тествани в България, които се занимават с този вид отглеждане на животни, в 6 от тях са открити нарушавания на санитарните правила.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Коридори от позиция на транспорт до касапница или придвижване на животни към фермата ще бъдат направени. Това го разрешава директивата. Имаме какво да пипнем и в самата разпоредба, която да синхронизираме с директивата. Така, че проблем би се появил, когато към този момент имаме болест допълнително области, които към този момент се основава епидемиологична конюнктура. Но все още, както е обстановката - не считаме, че имаме проблеми. Дамян Илиев, ръководител на БАБХ: Хората в действителност би трябвало да си заколят прасетата и да ги усвоят, тъй като то ще излезе и решение на Министерски съвет. Но в случай че погледнем законодателство - тези които не го създадат, законодателството е извънредно строго в тази посока. Ще се наложат и актове и тези животни ще бъдат евтаназирани и няма да бъдат обезщетени.


По отношение на абсурда с оградата на границата ни с Румъния земеделският министър Порожанов съобщи, че шефът на Агенцията по горите Григор Гогов до края на деня или най-късно в понеделник ще подаде оставка. Целият случай е даден на способените органи. Знаете, има подозрение, че лица от неговото семейство са взели участие в социална поръчка за доставката на коловете, върху които е инсталирана оградата на сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка против навлизането на африканска чума по свинете. На този стадий всичко е в ръцете на способените органи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР