Мерки срещу финансиране на тероризма и разширяване на кръга от

...
Мерки срещу финансиране на тероризма и разширяване на кръга от
Коментари Харесай

Кабинетът затяга мерките срещу тероризма с промени в Наказателния кодекс

Мерки против финансиране на тероризма и разширение на кръга от закононарушения, свързани с осъществяване и закана за осъществяване на терористични дейности, плануват промени в Наказателния кодекс, които държавното управление утвърди, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Новите текстове са по отношение на осъществяване на рекомендацията на Експертния комитет за оценка на ограниченията за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа. Промените в Наказателен кодекс бяха утвърдени предходната година от Министерския съвет и импортирани за приемане в Народното събрание. Поради предварителното преустановяване активността на 43-то Народно събрание текстовете не бяха прегледани, което постанова повторното им внасяне в 44-то Народно заседание.

Промените в Наказателния кодекс вкарват в националното ни законодателство три наставления на Европейския парламент и на Съвета – за офанзивите против осведомителните системи, за наказания за пазарна корист и отбраната по наказателноправен ред на еврото и на другите парични знаци против подправяне и за подмяна.

Във връзка с по-ефективното противопоставяне на тероризма са инкриминирани дейности, ориентирани против нуклеарно оборудване или представляващи интервенция в активността на нуклеарни уреди, както и искане за даване на нуклеарен материал или различен източник на йонизиращо излъчване. Предлага се наказателно гонене за финансиране при набиране, обучаване и пътешестване за тероризъм. Разширява се обсегът на подбуждането към и закана за осъществяване освен на тероризъм, само че и обвързваните с тероризма действия.

Промени има и при документната машинация, което цели инкриминиране освен при осъществяване на терористично нахлуване и финансиране на тероризъм, само че и пътешестване с такава цел. Изменени са текстовете за кражбата, като се вкарва дипломиран състав, когато действието е осъществено за тероризъм.

Поправките в Наказателния кодекс плануват още за пиратство да се приема и санкционира всеки непозволен акт на завземане или на определяне на надзор върху транспортен съд в намерено море или в интернационалните води, в това число посредством мощ и заплашване. В до момента настоящата уредба пиратството е прието за закононарушение единствено във връзка с въздухоплавателните средства.
В сходство с евродирективата за противопоставяне на кибепрестъпленията, в новите текстове в Наказателния кодекс се синхронизират съставите и размерите на наказванията. Вместо понятието „ компютърна система “ се вкарва по-широкото разбиране „ осведомителна система “. Към действията се включват и „ преместване “, „ разваляне “, „ утежняване “, „ скриване “ и „ прекъсване на достъпа “ до компютърни данни в осведомителна система. За първи път се криминализира основаването на така наречен „ ботнети “, определяне на надзор от разстояние върху забележителен брой компютри, чрез заразяването им със злотворен програмен продукт посредством целенасочени кибернетични офанзиви.
С други текстове се цели по-ефективна наказателноправната отбрана на средствата от обществени фондове. Досега нормалният механизъм на този тип закононарушения включваше потреблението на представляващи, които нямаха качеството на ръководещи на съответното юридическо лице, и Наказателен кодекс не предвиждаше санкции за тях. Сега наказателна отговорност ще се носи както от този, който ръководи юридическото лице, по този начин и от оня, който единствено го съставлява, в това число и като прокурист.

Относно въвеждането на инструкция за отбраната по наказателно юридически ред на еврото и на другите парични знаци против подправяне, се уголемява кръгът от закононарушения, като да вземем за пример "приемане " и "превозване " на парични знаци в нарушаване на открития ред.

Проектозаконът предлага и увеличение размера на наказването за така наречен "кражба на компании ". При документно закононарушение, с което се открива надзор върху юридическо лице, лишаването от независимост да е от 1 до 6 години. В в този момент настоящия кодекс осъществяването на едно или цялост от документни закононарушения с обект частен документ се наказваше оптимално с "лишаване от независимост " за период до 2 години, а в случаите, в които причинителят е неосъждан, то той се освобождаваше от наказателна отговорност с налагане на административно наказване "глоба " от хиляда до пет хиляди лв.. При претърпени имуществени вреди в изключително огромни размери се планува затвор от 1 до 10 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР