Меркел ще поиска от Си Дзинпин да облекчи пречките пред

...
Меркел ще поиска от Си Дзинпин да облекчи пречките пред
Коментари Харесай

Ангела Меркел се отправя към Китай в опит да защити интересите на Германия

Меркел ще изиска от Си Дзинпин да облекчи пречките пред задграничните вложения

Още по тематиката
Китай намалява митата при вноса на коли от 1 юли
22 май 2018
Китай и Съединени американски щати към този момент отсрочват " комерсиалната война "

Двете страни най-сетне са постигнали съглашение за комерсиалния спор
21 май 2018
" Северен поток 2 " и иранската договорка сближиха Меркел и Путин

Сирийската война подсети за разликите сред водачите на Германия и Русия
19 май 2018
Европейски Съюз подхваща ограничения за отбрана на европейския бизнес в Иран от глобите на Съединени американски щати

Целта на Европейски Съюз е фирмите да избегнат резултата на глобите, което би засилило напрежението сред Брюксел и Вашингтон
19 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018 Германският канцлер Ангела Меркел ще би трябвало да работи дипломатично и уравновесено при започващото в четвъртък посещаване в Китай. Тя ще се срещне с китайския водач Си Дзинпин няколко дни откакто Пекин разгласи, че се ангажира да купува повече американски артикули като част от договорката за попречване на комерсиална война със Съединени американски щати. Като най-големия европейски търговски сътрудник на Китай, с общ размер на търговията 179 милиарда $ предходната година, Германия първа може да усети намаляването на бизнеса с втората по величина стопанска система в света, написа Bloomberg.

Германските ползи

Китай ще купува от ден на ден артикули от Съединени американски щати, които другояче до момента е получавала от европейските си сътрудници, което непосредствено ще се отрази на немската стопанска система. Меркел ще изиска от Си Дзинпин да облекчи пречките пред задграничните вложения. След срещата с Путин в Русия тя също чака поддръжката и на Китай за поддържане на нуклеарното съглашение с Иран.

Решението на Китай да понижи митата за импорт на коли от 25 на 15% от 1 юли ще помогне доста на немските автомобилни производители Daimler и Volkswagen, макар че бяха издействани от Тръмп.

Свободна търговия

Въпреки някои от практиките на Китай Меркел съобщи, че ще възобнови напъните за привличане на страната като съдружник на свободната търговия. Макар Европа и Китай да имат неразбирателства по доста въпроси - от капиталовата взаимност до човешките права, те намират обща идея в отхърлянето на тарифните закани на Тръмп.

И двете страни желаят да запазят мултилатералната система, макар че се упрекват взаимно в протекционистки политики.

Сложните връзки

Германският канцлер е изправен пред деликатна дипломатическа обстановка, в която салдото ще се окаже доста значим. От една страна, Германия и Съединени американски щати са обезпокоени от възходящото политическо и икономическо въздействие на Китай, само че от друга - трансатлантическите сътрудници са в обтегнати връзки, изключително след излизането на Вашингтон от нуклеарното съглашение с Иран.

Меркел разгласи, че ще разиска в Пекин реципрочният достъп в търговията и проблемите, свързани с интелектуална благосъстоятелност, по които въпроси страната е на същата позиция като Съединени американски щати. Германия се причисли и към европейските сътрудници в опит за по-добър мониторинг на отворения достъп на Китай към 17-трилионната европейска стопанска система. Това деяние беше сметнато за " протекционистка наклонност " от китайския посланник в Германия.

Все отново Китай е най-големият търговски сътрудник на Германия и немският бизнес е спечелил доста от китайския пазар, което подготвя Меркел към по-балансиран звук в диалозите. За нея ще бъде доста значима и китайската позиция към договорката с Иран. Спасяването на съглашението може да се трансформира в толкоз значима тематика в договарянията, че други противоречиви въпроси сред страните да не намерят решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР