мериканската администрация по храните и лекарствата одобри първа по рода

...
мериканската администрация по храните и лекарствата одобри първа по рода
Коментари Харесай

В САЩ одобриха генномодифицирани прасета за храна или терапия

мериканската администрация по храните и медикаментите утвърди първа по рода си "умишлена геномна смяна " (IGA) в редица домашни прасета, наричани GalSafe, които могат да се употребяват за храна или хуманна терапия.

Това е първата IGA при животно, която FDA е одобрила както за консумация на храна от индивида, по този начин и като източник за евентуални лечебни приложения, показва

IGA в прасетата GalSafe има за цел да отстрани молекулата, която провокира алергии към месо.

The GMO salmon was first. Now, FDA approves a genetically modified pig for food and human therapeutics. The hog has an intentional genomic alteration that prevents the formation of a sugar that can cause allergic reactions.
— Charles Abbott (@chuckabbott1)
"Днешното първо утвърждение на скотски биотехнологичен артикул както за храна, по този начин и като евентуален източник за биомедицинска приложимост, съставлява голяма стъпка за научните нововъведения ", съобщи комисарят на FDA доктор Стивън Хан в изказване.

Учените генетично са трансформирали прасетата GalSafe, тъй че им липсва захарна молекула, наречена алфа-гал, която нормално се намира в тъканите на някои бозайници като свине, крави и овце.

Хората с алергия към месо, известна като "синдром на алфа-гал ", могат да проявят съществени, животозастрашаващи реакции, в случай че са изложени на тази молекула.

FDA approves 1st intentional genomic alteration in line of domestic pigs for both human food and potential therapeutic uses
— FRI UW-Madison (@FoodResearchUW)
Смята се, че хората развиват тази алергия към месо, откакто са ухапани от избран тип кърлежи, които имат алфа-гал в слюнката си.

Тази генетична смяна може да направи също прасетата GalSafe потребни за ксенотрансплантации, защото се счита, че алфа-гал предизвиква отменяне на тъкани и органи при хора, на които се правят такива трансплантации, сподели организацията.

FDA дефинира, че прасетата GalSafe са безвредни за консумация и нямат откриваеми равнища на алфа-гал в тъканите си. Агенцията обаче не направи оценка дали в действителност предотвратяват алергии към месо.

Освен това тя отбелязва, че всички компании, които желаят да употребяват тези прасета за медицински артикули, ще би трябвало да получат настрана утвърждение от FDA за тези медицински цели.

Компанията, която създава свине GalSafe, Revivicor Inc., съобщи, че в началото възнамерява да продава месо от свине GalSafe посредством доставки, а не в супермаркети, съгласно изказването на FDA.

Свинете GalSafe не са първите животни, основани с генно инженерство, утвърдени за консумация от индивида. През 2015 година FDA утвърди тип сьомга, известна като AquAdvantage, която е генетично проектирана да има по-бърз ритъм на напредък, съгласно STAT News. Но в този случай утвърждението беше единствено за хранителна приложимост, а не за медицински цели.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден откриватели от Англия оповестиха, че са разкрили метод посредством ГМО да трансфорат доматите в на ниска цена източник на лекарството за Паркинсон, Леводопа. Изследователите вмъкват в тях ген за шифроване на тирозиназа, ензим, който употребява тирозин за създаване на молекули, в това число Леводопа.

Процедурата покачва равнището на Леводопа, основано в плодовата част на растението домат. Резултатите сочат за произвеждане на даже по-големи количества от аминокиселината, в сравнение с посредством модифициране на цялото растение. Учените са съумели да основат 150 mg Леводопа на кг домати.

Британският екип в този момент се стреми да сътвори развой, при който Леводопа може да бъде извлечена от плодовете и пречистена до естествено фармацевтично лекарство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР