Мери Тофт Британката Мери Тофт от Съри успява да измами

...
Мери Тофт Британката Мери Тофт от Съри успява да измами
Коментари Харесай

9 исторически заблуди, доказващи че хората са готови да повярват на всичко

Мери Тофт

Британката Мери Тофт от Съри съумява да измами всички лекари в покрайнината. През 1726 година тя съумява да ги убеди, че е родила зайци. След 15-тото „ раждане “ проверяващите разкриват измамата. След случая доста от лекарите изгубват аторитета си.

Голямата лунна машинация от 1835 година

Голямата лунна машинация съставлява серия от 6 публикации, оповестени в „ The Sun ”, нюйоркски вестник. В публикацията се разяснява голям телескоп, който бил подложен на нос Добра вяра и който оказал помощ на учените да открият на Луната цивилизация от наподобяващи на прилепи, крилати хуманоиди. Измамата е разкрита няколко седмици след публикуването на материала. Интересното е, че вестникът не става по-малко известен, а хората просто се присмиват на личната си доверчивост.

Гигантът от Кардиф, 1869 година

Гигантът от Кардиф е 3-метрова статуя, която била показана като остатъци на същински античен човек. Според легендата двама служащи от Кардиф, Ню Йорк разкрили „ тялото “, до момента в който копаели за бунар. Мъжът, чиято благосъстоятелност била земята, на която е открит колосът, твърдял, че „ тялото “ е на индианец и разрешавал на искащите да го видят против възнаграждение.

Картофът Маги Мърфи, 1895 година

Легендата за гигантския картоф Маги Мърфи била основана в Ловланд, Колорадо от редактора на локалния вестник, който желал да популяризира иден махленски панаир. Фалшив картоф бил изработен от дърво и се твърдяло, че той е отгледан от фермера Джоузеф Суан. Хората повярвали на измислицата и поискали от фермера да им продава части от Маги Мърфи, с цел да могат и те самите да си отгледат великански картофи.

Измамата за ваната, 1917 година

През 1917 година Хенри Луис Менкен, американски публицист и сатирик разгласява публикация, наречена „ A Neglected Anniversary ” , в която разказва „ историята “ на актуалната вана за баня. Той твърди, че ваната е основана в Синсинати 75 години по-рано. В публикацията си Менкен твърди, че къпането е било незаконно в Съединени американски щати в предишното, защото докторите го считали за рисково за здравето.

Разбира се актуалните вани са основани доста по-рано и несъмнено не в Америка, само че се оказва, че мнозина имат вяра на думите на Менкен. Макар че той просто е желал да се позабавлява, публикацията е представена неведнъж през идващите години, даже откакто измамата е разкрита.

Пъстървата с четина, 1929 година

Това е тип риба, за която се допуска, че е ловена в Северна Америка. Според теорията, пъстървата е с четина, тъй като в река Арканзас били изхвърлени няколко бутилки тоник за коса. Вестниците разгласили публикации, разказващи истории за риболовци, които ловили рибата, с цел да плетат чорапи от козината ѝ. Можем да предположим, че митът се е популяризирал поради сапролегнията, която инфектира рибите и заради това наподобява, че имат четина (не в такава степен като на фотографията, схваща се).

Спагетено дърво, 1957 година

3-минутен материал, излъчен от BBC на 1.04.1957 бил доста по-успешен, в сравнение с можете да си визиите. Оказало се, че извънредно огромен брой хора нямали визия по какъв начин се вършат спагетите и повярвали на историята за семейство от Швейцария, което си отглежда спагетени дървета. Милиони фенове се свързват с BBC след излъчването на материала, искайки съвет за отглеждани на лични дървета.

Гласът на Врилон, 1977 година

Излъчването на Южната телевизия във Англия е прекратено на 26.11.1977 година в 17:10 ч. По време на спирането се чува глас, който твърдял, че е извънземно създание на име Врилон и че е представител на „ Междугалактическа асоциация “. Врилон прекъснал излъчването, с цел да предизвести хората, че планетата ни е в заплаха, че всички оръжия на злото би трябвало да се отстранен и че имаме малко време, с цел да се научим да живеем в мир.

Дихидроген монооксид, 1990 година

Какво ще извършите, в случай че ви кажат да стоите надалеч от вода, съдържаща „ нездравословен хидроген “?  Тази машинация потвърждава, че неналичието на начетеност може да докара до всеобща суматоха. Шегата става известна през 1990, когато студенти от Калифорнийския университет популяризират информация, че водата е нечиста с дихидроген монооксид. Дихидроген монооксид в действителност е химическото название на водата.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР