Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна

...
Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна
Коментари Харесай

От светлините на прожектора до мрака на бездомния живот - една изложба на Мери Елън Марк

Мери Елън Марк, един от флагманите на документалната и портретна снимка, обикаля света в продължение на пет десетилетия, отразявайки с висока степен на хуманизъм едни от най-важните културни и субкултурни феномени на 20 в. Първата й галерия у нас отваря порти идващия вторник, 27 март, може да бъде забелязана в СГХГ до 22 април и включва 47 черно-бели фотографии, измежду които портрети от снимачните площадки на “Апокалипсис в този момент ”, “Слийпи Холоу ”, “Сатирикон ”, “Тутси ”, “Едуард и ножиците ”, “Планетата на маймуните ”, “Австралия ”, “Вавилон ”.

Творчеството на Мери Елън Марк ще бъде показано с отворена лекция на 28 март от 18:30 ч. в Софийска градска художествена изложба от нейния галерист Хауърд Грийнбър г (Ню Йорк), който е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е експерт по фотографско изкуство от XIX и XX век и е приет престиж в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като самопризнание за неговия труд в тази област и неговата ненадмината сбирка от повече от 30 хил. фотографии, списание American Photo прогласява Грийнбърг за един от 25-те най-важни хора във фотографията.

Мери Елън Марк е измежду най-уважаваните и авторитетни фотографи в света. Това самопризнание тя получава приживе освен поради своите детайлни проучвания върху живота на обществените маргинали, само че и с помощта на особения си взор към едни от най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива на Мери Елън Марк застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и доста други звезди. В същото време Марк документира задачи на Майка Тереза, минава зад завесата на едни от най-големите индийски циркове, отразява метода на живот в поделение за душевноболни дами в Съединени американски щати. Фотоесето й за избягали от домовете си деца в Сиатъл се трансформира в основата на номинирания за Оскар филм „ Streetwise “, чийто режисьор и оператор е нейният брачен партньор, Мартин Бел.

Първата галерия на Мери Елън Марк у нас ще забележим в границите на платформата “Майстори на фотографията ”, основана от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България ”, и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall. Ще бъдат изложени 47 черно-бели фотографии от сериите “Streets of the Lost ” (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и фрагменти от снимачните площадки на паметни филми, “Attitude ” (Пози) и “Indian Circus ” (Индийски цирк), както и документалните й филми “Prom ”, “Twins ” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady ”. Това е 136-та независима галерия на Мери Елън Марк, чиито произведения са взели участие и в още 250 групови изложения. в влиятелни интернационалните галерии и музеи LACMA, Лос Анджелис, International Center of Photography, Ню Йорк, , Fotomuseum, Хага, Museum of Contemporary Photography, Франкфурт, Hasselblad Center, Гьотеборг, Kunsthal Rotterdam и така нататък

В допълнение към работата си, в продължение на близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, а професионалните й разсъждения са включени в една от последните й книги - “Mary Ellen Mark on the Portrait and the Moment ”. Автор е на 21 книги, голям брой изложения, разгласява фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР