Merck моли FDA да разреши антивирусното хапче Covid за спешна

...
Merck моли FDA да разреши антивирусното хапче Covid за спешна
Коментари Харесай

Хапче срещу коронаирус излиза спешно на пазара

 Merck моли FDA да позволи антивирусното хапче Covid за незабавна приложимост, оповестява CNBC. Искането на американския производител на медикаменти пристигна, откакто данните от клиничното изпитване от трета фаза, оповестени на 1 октомври, демонстрираха, че лекарството, известно като " молнупиравир “ понижава в към 50% възможностите пациентите, неотдавна диагностицирани с Covid да бъдат приети в болница. Лекарството работи, като инхибира репликацията на вируса вътре в тялото.

За разлика от интравенозното лекарство ремдесивир на Gilead Sciences, молнупиравир  на Merck може да се приема през устата. Ако бъде утвърдено от регулаторните органи на Съединени американски щати, това ще бъде първото хапче за лекуване на Covid, евентуално изменящо напредъка в битката с вируса, който убива приблизително повече от 1600 американци дневно.

" Изключителното влияние на тази пандемия изисква да се движим с невиждана неотложност и това е, което нашите екипи направиха, като подадоха това заявление за молнупиравир до FDA в границите на 10 дни след приемане на данните “, съобщи основният изпълнителен шеф на Merck Робърт Дейвис в прессъобщение.

Хапчето може да бъде налично за американците до края на тази година. Merck, която създаде лекарството с Ridgeback Biotherapeutics съобщи, че интензивно работи с регулаторните организации по целия свят, с цел да подаде заявки за незабавна приложимост или позволение " през ​​следващите месеци ".

Компанията се съгласи по-рано тази година да достави на Съединени американски щати към 1,7 милиона курса на молнупиравир, в случай че получи позволение за незабавна приложимост или цялостно утвърждение от FDA. Според The ​​New York Times, петдневен курс на лекуване ще коства на федералното държавно управление към Щатски долар 700 на пациент, една трета от сегашната цена на моноклоналните антитела.

Въпреки, че имунизациите остават най-хубавата форма на отбрана против вируса, американските чиновници и здравните специалисти се надяват, че хапче като това на Merck ще попречи на заболяването да прогресира при инфектираните и ще предотврати хоспитализациите. Хапчета като тези на Merck се смятат за нещо като " заветен граал “ за лекуване, сподели на конференция предходната седмица д -р Майк Райън, изпълнителен шеф на Програмата за изключителни обстановки в опазването на здравето на Световната здравна организация.

Други производители на медикаменти също работят върху антивирусни хапчета. Хапчето, основано от Pfizer, която създаде първата позволена ваксина против Covid в Съединени американски щати с BioNTech, може да бъде налично до края на тази година, сподели изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла пред CNBC през април.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР