Ментална аритметика - така се нарича новата мода сред амбициозните

...
Ментална аритметика - така се нарича новата мода сред амбициозните
Коментари Харесай

Менталната аритметика се бори с клиповото мислене

Ментална аритметика - по този начин се назовава новата мода измежду амбициозните родители. Оказва се, че менталната аритметика въздейства върху цялостното развиване на детето и не е тясно ориентирана единствено към математическите му умения. В предаването " Хоризонт до обед " гостува Свилен Павлов от българския център на " Смарти кидс ": 

" Родителят може да пристигна с едната упоритост детето да бъде изключително като достижение, и с другата - да бъде адаптивно и да може да е квалифицирано дори чисто биологично, тъй като децата в тази възраст - от 5 до 12 години, в която идват при нас, имат по този начин наречената висока мозъчна гъвкавост. Това значи, че мозъкът в тази възраст доста елементарно образува нови кафези и връзки посред им и когато учиш нещо, изключително когато е по съвременен обичай, с всички детайли и принадлежности да се научи по-бързо, както е при нас, резултатите са доста бързи и се затвърждават за цялостен живот. "

Децата възприемат визитата на курса като забавна приказка с завършения, а не толкоз като извънкласна активност
Детското студио има лична линия, озвучена на български от основния воин Смарти, а децата възприемат визитата на курса като забавна приказка с завършения, а не толкоз като извънкласна активност, описа Павлов:

" Менталната аритметика е освен забавен метод за развиване на уменията за броене, само че и на висшите психологични функционалности – централизация, памет, логическо мислене и въображение, развива се хармонично мозъкът на децата, като се имат поради двете полукълба на мозъка. Защото тези качества, без значение дали човек ще учи медицина, право, компютърни науки или езици - това са скъпи качества, които той постоянно ще ползва.

Едната ръка - да кажем лявата, я ръководи дясната половина на мозъка и противоположното, като всяка половина на мозъка си има функционалности. Лявата половина на мозъка дава отговор за логичност, език, точни науки и е обвързана с дясната ръка. Докато пък дясната половина на мозъка по-скоро дава отговор за въображение, креативност, музика и за вътрешен глас и когато децата работят с двете ръце, те подтикват и двете полукълба. Докато, да кажем, в класическата просветителна система се залага на лявото полукълбо, обвързвано с логиката. И в този момент, в случай че ти си приключил едно общоприетоо обучение, на пазара на труда биха ти били по-конкурентни деца, които са били деца, в този момент са възрастни, които са работили и със своята креативност, и със своята вътрешен глас, със своето чувство за триизмерно пространство, т.е. с двете си полукълба. "
Децата влизат за образование в центъра с входящ психически тест, който оценява размера на внимание, опцията детето да превключва от задача на задача, краткосрочната му и дълготрайна памет, както и въображението. 
Методът на менталнатааритметика идва от Китай, чиито деца, дружно с тези от Сингапур са постоянно в топкласациите по математика


При метода на менталната аритметика за към три месеца децата работят с физическо сметало, след което към този момент стартират да си го показват, описа Павлов. Само след първите няколко месеца на образование децата се научават да цитират стих, до момента в който считат мислено. Сметалото е малко и развива фината моторика и на двете ръце, за която в мозъка дава отговор региона на Брока. Тъй като тази област дава отговор и за логическото мислене и за подредбата на думите в изречение, в центъра регистрират постоянно и усъвършенстване на говора при някои от децата.

Концентрацията или така наречен клипово мислене е световен проблем, регистрират още експертите:

" Това е следствието от изобилието от информация около децата - от интернет, от телевизия. Мозъкът не може да я схване цялата едновременно и по тази причина си разделя размера внимание на дребни порции, които да поемат размера на една информация, по-късно да я изтрият, с цел да могат да одобряват идната. Това е предизвикването за децата на 21 век. Нашият курс е ориентиран съответно към третирането на този проблем. "  
За година и половина организацията е отворила 150 центъра в цяла Европа - в Испания, Швейцария, Германия, Русия. В България има центрове в София, Варна и Бургас., отворили в границите на шест месеца.
Още по тематиката ще научите в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР