Менструалният цикъл не е нещо ново, но съвременните средства, до

...
Менструалният цикъл не е нещо ново, но съвременните средства, до
Коментари Харесай

Как жените от едно време са се справяли с менструацията?

Менструалният цикъл не е нещо ново, само че актуалните средства, до които прибягваме обаче са релативно нови. Как тогава дамите от предишното са се справяли без дамски превръзки, тампони и народна власт?

Вече ви разказахме по какъв начин, а поради огромния интерес, който проявихте, се мотивирахме през днешния ден да разгледаме казуса малко по-задълбочено.
 image2_16x9.png Зодиите, които ще имат изключителна мощ през 2022 На фокус
Смята се, че „ менструация “ произлиза от латинската дума "menses " (мензис), която значи „ месец “, и гръцката "mene ", която значи „ луна “. Още от антични времена се предполагало, че менструалният цикъл на дамата е обвързван с другите етапи на луната поради своята дълготрайност, която съответствува с времето, за което тя прави една цялостна обиколка по орбитата си (29,5 дни). Митовете и легендите на нации от целия свят персонифицират Луната и я възприемат като богиня, която в доста случаи имала власт над плодовитостта.

Така гърците си имат богинята Селена, античните римляни – Луна, тя е Абук за хората от Южен Судан, Лона за хавайците, Мама Кила за инките... Древните маи пък вярвали, че менструацията е проклятието над Лунната богиня поради това, че споделила постелята с бога Слънце. Кръвта ѝ се разпределила в 13 буркана, които се трансформирали в змии, инсекти, токсини и заболявания.

Разходката през историята продължава в нашата изложба:
 Как дамите от едно време са се справяли с менструацията? (II част)  Как дамите от едно време са се справяли с менструацията? (II част)  Как дамите от едно време са се справяли с менструацията? (II част)  Как дамите от едно време са се справяли с менструацията? (II част)
Необходимо е да отбележим, че дамите от предишното са имали злачително по-слаби менструални признаци, при тях първият цикъл идвал по-късно и менопаузата настъпвала по-рано. Причината е, че преди Индустриалната гражданска война ниското равнище на опазване на здравето и стандарт на живот се отразявали и върху плодовитостта.

Поради неналичието на надеждни противозачатъчни средства множеството дами прекарвали „ репродуктивните “ си години в непрекъснато зачеване, раждане и кърмене. Така по груби сметки дамите от предишното са имали към 150 менструации през целия си живот (за съпоставяне, актуалната жена в едно съвременно общество има 450).
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР