Менопаузата не е нещо, от което трябва да се страхуваме.

...
Менопаузата не е нещо, от което трябва да се страхуваме.
Коментари Харесай

Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата

Менопаузата не е нещо, от което би трябвало да се опасяваме. Водещи специалисти изясняват какво тъкмо се случва с тялото на дамата в този интервал и по какъв начин да се оправим със признаците.

За да насърчи дамите да приказват свободно за своите потребности и проблеми по време на менопаузата, провежда MenoTalks. Експертен панел, който дава отговори на вашите въпроси. Гинекологът доктор Пламен Димов, кожният лекар доктор Катя Паскова, психологът Мадлен Алгафари, диетологът доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска и специалистът от Vichy Диана Иванова се включиха във всеобхватна и потребна за всички дами с водещ Катерина Евро.

Всяка година над 25 милиона дами навлизат в менопаузата. Това е натурален развой на хормонални промени, който нормално настава след 51-годишна възраст. Всяка жена възприема този нов стадий от живота си по друг метод. Най-важното е да не губим насладата от живота, пренебрегвайки грижите за личното си психологично и физическо здраве. Напротив. Трансформацията е част от израстването ни като персони и единствено може да ни направи по-силни и влюбени в живота.

 Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата

Да създадем най-хубавото за себе си

Менопаузата не е нещо, от което би трябвало да се опасяваме. С поддръжката на нашите близки тя може да бъде елементарно преодоляна. Навременните съвещания със експерти също не би трябвало да бъдат подценявани, с цел да бъдем спокойни и уверени, че вършим най-хубавото за себе си. Промяната от време на време е сложна, само че когато разполагаме с верните принадлежности за справяне с нея, всичко се случва доста по-лесно. Трябва да приемем, че тя е предизвикателство, само че не и нерешим проблем.

Психологът Мадлен Алгафари поучава преди всичко да се осведомяваме за всичко, което ни тормози, без да се опасяваме. В този интервал е добре да си напомним, че в живота нищо не е по-постоянно от смяната. Затова би трябвало да насочим вниманието си към позитивните аспекти на нашата промяна.

" Независимо че има и признаци на дискомфорт, това е и една възраст на независимост, на приемане, на себеуважение и на повече обичане на самия себе си ", напомня Мадлен Алгафари.

Здравословното и уравновесено хранене също е доста значимо по време на менопаузата, когато метаболизмът се забавя. Кои храни би трябвало да участват предпочитано в менюто ни и кои е добре да заобикаляме? Отговорът на този въпрос не е еднопосочен и зависи от съответната жена, споделя диетологът доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска. Тя предлага по време на менопаузата да се храним разнообразно, уравновесено и регулярно. Важно е да не пропущаме закуската, обяда, вечерята и междинните закуски, включващи плодове. Хубаво е да заобикаляме тестените храни и сладките и да намерим техни по-здравословни заместители.

 Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата

Какво би трябвало да знаем за измененията

, които настъпват в тялото ни по време на менопаузата? Гинекологът доктор Пламен Димов изяснява, че преди нея организмът ни навлиза в перименопауза. Период, в който репродуктивните функционалности на яйчниците стартират да угасват. Той се следи след 42-годишна възраст. Перименопаузата продължава 8-10 години, в които организмът ни има задоволително време да се настрои за настъпването на менопаузата, която се характеризира със прекъсване на месечния цикъл. Хормоналните отклонения са по-бурни и това може да докара до разнообразни реакции в тялото ни.

Възможно е да се следят хиперплазии или разгръщане на тъканите на матката, яйчниците и гърдите. Затова профилактичните прегледи за наблюдаване преди и към настъпването на менопаузата са извънредно значими. Посещението при гинеколог и мамолог би трябвало да става минимум един път годишно. В 95% от случаите хиперплазиите, настъпващи в този интервал, са доброкачествени, напомня доктор Димов и добавя, че най-важното по време на менопаузата е да се грижим за себе си както от вътрешната страна, по този начин и извън:
" Жената би трябвало да се стреми на тази възраст да бъде забележима. Това е най-важното. Да вижда себе си и всички да я виждат. Че е блестяща, че е щастлива. "

Отражения върху кожата

Намаляването на равнищата на естрогена ни трансформира и външно. и по какъв начин да се оправим с тях? Хормоналните промени въздействат директно на най-големия орган в човешкото тяло. Всяка година от менопаузата губим към 10% от колагена си, прецизира кожният лекар доктор Катя Паскова. Кожата наподобява по-суха и обезводнена, контурът на лицето ни се отпуска. Това не е мотив за безпокойствие, а натурален интервал, в който би трябвало да си обърнем повече внимание. Не е нужно да тестваме всички артикули на пазара, доста от които са некачествени. Още преди менопаузата е добре да посетим кожен лекар, който да ни изготви явен проект за справяне с тези промени.

" Жената би трябвало да се съветва със експерт за своето психическо здраве, тъй като, както знаем, то също оказва въздействие на кожата. Трябва да се харесва и да се усеща добре. А с цел да се харесваш, би трябвало да полагаш грижи за себе си. Както е нужно постоянно да си мием зъбите, по този начин и кожата ни се нуждае от непрекъсната грижа и съблюдаване на ежедневна рутина ", напомня доктор Паскова.

преди и по време на менопаузата би трябвало да бъде персонализиран и сложен заради другите промени, които настъпват в този стадий от живота ни. Съставките на кремовете, които използваме в домашни условия, би трябвало да имат уплътняващ резултат, да реактивират естествения синтез на колаген, който е мощно обиден в преходния интервал, да имат хидратиращ резултат. Естественият спад в липидната продукция изисква потреблението на по-богата грижа - най-много със наличие на омега-3, 6, 9 мастни киселини, напомня Диана Иванова от Vichy.

Тя дава скъпи препоръки и за главните стъпки, които би трябвало да съблюдаваме в ежедневната грижа за кожата си. Първата от тях е наложителното разчистване на лицето заран и вечер. Важно е почистващите артикули да не бъдат нападателни и изсушаващи. Следва подсилването на кожата с нанасяне на бустер или серум. Третата стъпка е нанасянето на вярно селекциониран крем за лице. Важното е в козметиката ни да участва артикул както за дневна, по този начин и за нощна грижа, заради другите процеси, които настъпват в тялото ни в другите елементи от денонощието. Не на последно място е наложителното потребление на фотозащитни артикули, с цел да избегнем пигментните петна.

Утвърдената козметична гама на Vichy - Neovadiol

На помощ в ежедневната домашна грижа за кожата в другите стадии на менопаузата идва одобрената козметична гама на Vichy -. Формулата на продуктите Neovadiol от време на време се обновява по отношение на новите научни открития за менопаузата и нейното отражение върху тялото. Гамата е създадена в съдействие с кожни лекари и гинеколози, тъй че да отговори на специфичните потребности на кожата, които се трансформират във всеки стадий от менопаузата. Последното възобновяване на гамата Neovadiol се случва предишния месец, като задачата му е ясно да диференцира стадиите на перименопауза и постменопауза.

Продуктите за интервала на перименопауза са ориентирани към уплътняване на кожата, стягане на лицевия силует и хидратация. Една от високотехнологичните съставки в Neovadiol е проксилан. Той е с натурален генезис и носи изключителни изгоди за уплътняването и стягането на лицевия силует. Новата съставна част в серията е още един растителен артикул - дестилат от семена на сена. Той укрепва стягащия резултат на проксилана и се бори с въздействието на нарасналите равнища на хормона кортизол в кожата. Гамата съдържа и хиалуронова киселина.
Експертите на Vichy създават и специфични артикули, с които да се грижим за кожата си в интервала на постменопауза. Най-често срещаните проблеми са по-лесното изсушаване, чувството за обтягане и дискомфорт. за постменопауза още веднъж разчита на проксилан и дестилат от семена на сена, само че има наличие и на омега-3, 6, 9 мастни киселини, с цел да компенсира възходящия липиден недостиг. Гамата предлага дневна и нощна грижа.

Най-важният извод на специалистите, присъединили се в MenoTalks, е, че не е нужно да " слагате на пауза " фантазиите си единствено тъй като сте влезнали в менопаузата. Тя не е край, а начало на значим интервал в живота на всяка жена. Период на израстване, на мъдри и осведомени решения и още по-добра грижа за нашето здраве.

Как да се оправим с високите равнища на стрес, регулирането на килограмите, гинекологичните и урологичните проблеми, да добием още повече убеденост и да изглеждаме естествено красиви по време на менопаузата? Вижте отговорите на тези и други значими въпроси във видеото.
Още потребна информация за менопаузата и препоръки на медицински експерти можете да откриете на специфичната платформа на Vichy.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР