Менингитът е заболяване на централната нервна система и за него

...
Менингитът е заболяване на централната нервна система и за него
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Има ваксина срещу менингита, но не е задължителна у нас

Менингитът е заболяване на централната нервна система и за него има ваксина, изясни проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв. Тя не е наложителна за децата у нас, само че в случай че отпътуват за по дълъг престой в Съединени американски щати или Англия, се изисква тя да им е сложена, даде образец той.

" Преди години имаше доста такива инфекции и болести, преди да се вкарат имунизациите за хемофилус инфлуенце, за пневмококи. Сега има и за менингококи - микробите, които предизвикват менингита ", уточни Кантарджиев.

Понякога тежки инфекции, породени от менингококите, се развиват доста бързо - в границите на часове и дни. При подозрения за такова заболяване лекарите - в детски кабинети или отделения на лечебни заведения, би трябвало да изпратят проба за проучване в Националния център по паразитни и заразни заболявания (НЦПЗБ). Там за часове гратис ще бъде сложена диагнозата кой е микробът-причинител на заболяването, предложи Кантарджиев, който е някогашен шеф на НЦПЗБ.

" Менингитът се предава единствено от човек на човек и микробът е в гърлото. На всички тествани деца от, които са дали позитивна проба, е постановен и вземат антибиотик. С него обезпечено 100 % децата ще са добре ", изясни микробиологът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР