Мениджърите се стремят да прехвърлят част от функциите на работниците

...
Мениджърите се стремят да прехвърлят част от функциите на работниците
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - мечта за мениджърите и кошмар за работниците?


Мениджърите се стремят да трансферират част от функционалностите на служащите към изкуствения разсъдък и по-късно да понижат заплатите им (снимка: CC0 Public Domain)

Почти половината от мениджърите се стремят да заменят своите подчинени с изкуствен интелект, сочи ново изследване. Много от тях са подготвени да поверят на AI някои от функционалностите на служащите и по-късно да понижат заплатите. Изглежда, че няма да се реализира спокойно общуване сред хората и изкуствения разсъдък в работната среда.

Около 50% от мениджърите не виждат нищо неприятно в това да уволнят някои или всичките си подчинени и да „ наемат ” изкуствен интелект на тяхно място, съгласно изследване, извършено при започване на 2024 година от компанията за презентационен AI програмен продукт Beautiful.ai, данни от което разгласява порталът TechSpot.

Анализът на пазара демонстрира, че за доста шефове AI е освен средство да се отърват от част от екипа, само че и инструмент за понижаване на оперативните разноски на останалия личен състав. Мениджърите се стремят да трансферират част от функционалностите на служащите към изкуствения разсъдък и по-късно да понижат заплатите им.

В изследването са взели участие над 3000 мениджъри. 41% от тях са показали интерес към заменяне на хората-служители с AI. Този резултат ясно потвърждава, че изказванията за допустимо спокойно общуване на човешкия личен състав с изкуствения разсъдък нямат съображение.

Още тревожни данни

Други резултати от изследването също са тревожни за наетия личен състав. Например, 48% от работодателите споделят, че бизнесът им би спечелил финансово от замяната на огромен брой чиновници с принадлежности за изкуствен интелект.

40% не скриват обстоятелството, че съгласно тях един изкуствен интелект може елементарно да размени няколко чиновници едновременно. В същото време мениджърите не се съмняват, че сходна „ цифровизация ” обезпечено няма да понижи общата работливост на екипа.

Що се отнася до заплатите, и тук всичко е тъмно. 45% от работодателите намерено признават, че сега обмислят внедряване на неестествен инструмент като опция за понижаване на заплатите на чиновниците. Те изясняват това, като споделят, че някои от дилемите, изпълнявани сега от личния състав, могат да бъдат делегирани на логаритми.

Има и мениджъри, които мечтаят да видят „ негативен напредък ” в графата „ оперативни разноски ” във финансовия доклад на компанията допустимо най-скоро. 12% от интервюираните споделят, че към този момент употребяват AI с вярата да понижат личния състав и да спестят пари от заплатите на чиновниците.

Нищо ново

Разочароващата статистика, събрана от анализаторите на Beautiful.ai, корелира с резултатите от сходни изследвания, извършени през 2023 година Например, през септември 2023 година бяха оповестени резултати от изследване, съгласно което изкуственият разсъдък ще остави минимум 2 милиона души в Съединени американски щати без работа до 2030 година

Но има и доста по-мрачни прогнози във връзка с цифровизацията на работата. TechSpot цитира данни от по-ранно изследване по този въпрос: в него се показва, че генеративният AI може да има доста отрицателно влияние върху 300 милиона работни места по света в обозримо бъдеще.

Настъпва ли суматоха

Мениджърите и работодателите, взели участие в анкетата, са наясно, че техните подчинени изпитват тревога. 62% от тях признават за опасения в екипите им, че AI инструментите в последна сметка ще костват работата на чиновниците.

Освен това, съгласно 66% от мениджърите техните чиновници се опасяват, че ще бъдат уволнени заради внедряването на AI през 2024 година
още по темата
След като изплашиха личния състав с мрачната вероятност да останат безработни или да работят за жълти стотинки, мениджърите в последна сметка възприемат паническото им отношение. 90% от респондентите, интервюирани измежду тези, които към този момент употребяват изкуствен интелект за възстановяване на продуктивността в своите екипи, са загрижени, че AI инструментите ще доведат до по-ниски заплати освен за елементарните чиновници, само че и за управлението.

64% от интервюираните са съгласни, че изкуственият разсъдък към този момент е съпоставил резултатите от работата на доста опитни мениджъри и даже е надминал някои от тях.

Около половината от участниците в изследването показват угриженост, че AI инструментите ще допринесат за по-ниски заплати във всички браншове на стопанската система, най-малко в Съединените щати. TechSpot отбелязва, че от началото на 2023 година са регистрирани впечатляващ брой съкращения в софтуерната промишленост. Една от главните аргументи е, че ИТ фирмите наеха прекалено много служащи по време на пандемията от ковид, само че необятното разбиране на генеративния AI също изигра роля.

Всеки месец десетки хиляди ИТ експерти остават без работа – най-малко от началото на 2024 година, съгласно неотдавна оповестени данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР