Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина

...
Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина
Коментари Харесай

Мениджърът на Атанас Скатов: Той имаше здравословни проблеми

Мениджърът на починалия при опит да покори втория по височина връх в света К2 Атанас Скатов - Мария Илиева направи забавни разкрития за съдбовните последни дни и часове от живота му. Тя призна в изявление за вестник " Монитор " за неприятна организация, която е попречила на Скатов да бъде 100% подготвен за тежкото нанагорнище.

" В нощта на 4 против 5 февруари се е наложило 21 индивида да нощуват в три двуместни палатки. Това не им е дало опция нито да спят, нито да си разтопят лед и пият вода, нито да се нахранят и стоплят. Физически Наско не е могъл да си почине, а е имало и голямо психическо напрежение в резултат на цялата бъркотия в лагер 3 нощта преди случая. Не е имало О2, както е било дадено от фирмата-организатор. Новите въжета не са били с идентичен цвят от горе до долу, т.е. не са били елементарно разпознаваеми всред многото остарели. Имало е такива, които три седмици са били засегнати или затрупвани от мощен снеговалеж поради неприятното време. Алпинистите също акцентираха, че някои от ледените питейни заведения са били доста разтърсени и те мъчно са издържали тежестта им. Аз персонално, знаейки неговия опит от изкачени 11 осемхилядника, и достигането до съвсем 7500 м на зимния К2, не считам, че става дума за обикновена неточност. ", разяснява Илиева.

Тя сподели още, че застрахователната компания към момента търси метод да не изплати сумата след нещастието.

" Едното им основание е, че К2 се намира в област Кашмир, която те не са покривали като територия. А в застраховката написа доста ясно, че става дума за зимно нанагорнище на К2, който постоянно си е бил на едно и също място. Другият мотив е,че когато Наско е тръгвал, не се е разрешавало излизане от Германия по отношение на COVID-19. Той обаче отпътува за К2 от България, което не е неразрешено в застраховката и също не е мотив за отвод. Изходът не е явен за момента ", съобщи мениджърът на Скатов.

Илиева сподели още, че Скатов е имал здравословни недоволства изразяващи се в това, че " половината ден му е топло, половината ден студено " и добави, че проблемите са го преследвали от първия ден.

" Повръщаше, не можеше даже вода да поема, беше на антибиотик известно време. Това изпи силите на Наско, само че въпреки всичко реши да опитва и както споделих, достигнал е височина над 7500 м. Времето обаче се скапва по-рано от предстоящото и ръководителят на експедицията е решил всички да слизат. Наско е тръгнал надолу и в действителност неверно решение не е взел, имайки поради обстоятелството, че алпинистите, които потеглиха нагоре, като се изключи един, не се върнаха.

Оплака се от огромната бедност в базовия лагер и че два дни по-рано съвсем си е бил тръгнал от експедицията, само че по този начин и не разбрах за какво въпреки всичко е решил да тръгне нагоре. Поиска ми съвет дали да продължи и аз му споделих, че би трябвало да реши според от личното си чувство за положението си и съгласно времето. И че се надявам да вземе най-правилното решение, само че не е нужно непременно да прави опит. Каза ми,че ще се чуем отново от лагер 3, само че явно събитията там не са му разрешили да се обади ", описа тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР