Мениджър разговаря със създателите на една от водещите платформи за

...
Мениджър разговаря със създателите на една от водещите платформи за
Коментари Харесай

GombaShop затвърждава позициите си в България и гледа към чужди пазари

Мениджър беседва със основателите на една от водещите платформи за електронна търговия в България за тактиката ù за развиване и разширение на въздействието в страната и на районния пазар

- Защо SaaS решенията за електронна търговия получиха толкоз огромна известност?

Петър Михайлов: Заради тяхната досегаемост и обстоятелството, че дават опцията на бизнесмените да се концентрират върху своя бизнес, без да се постанова да мислят за решаването на ежедневни механически проблеми.

Георги Костов: Причината е в доста по-честния бизнес модел. SaaS решенията ви дават опция да започнете да употребявате софтуера на момента, т.е. пестят ви време. Икономически са в пъти по-изгодни, т.е. икономисват пари, и не на последно място са механически обезпечени във всеки един миг, т.е. икономисват разноски и сила, вложени в поддръжка и надграждане.

- Кои са главните клиенти на GombaShop? За кого е подобаваща платформата?

П.М.: Клиентите са разнородни. От огромни марки до дребни, прохождащи бизнесмени. Клиенти са ни бизнеси, които имат потребност от професионално основан и поддържан програмен продукт, само че не могат или не е дейно да поддържат личен механически екип или да наемат софтуерна компания.

Г.К.: е ориентиран към дребния и междинния бизнес и има за цел да даде елементарен достъп до опцията да продаваш онлайн на търговци, които обичайно остават отвън пазара на електронна търговия. Идентифицирали сме 4 групи, за които нашият програмен продукт би бил най-благоприятен избор за техния онлайн магазин. Това са: Стартиращи дребни бизнеси; Офлайн бизнеси, които желаят да стартират да продават онлайн; Крафтъри, актьори и занаятчии; Дистрибутори и производители, чиято съществена цел е положителната презентация в интернет.

- Кои са вашите преимущества пред съперниците ви?

П.М.: Фокусът върху качественото и добре работещо решение. Много от фирмите в сектора се стремят да изпък­ват, заливайки продуктите си с функционалности, които знаят, че нямат действителна стойност и са за сметка на качеството на софтуера. Това им оказва помощ да продават по-лесно, само че е в ущърб на техните клиенти. Количеството за сметка на качество не е устойчива тактика за нашия бизнес. Предимство е и опитът, който натрупахме през годините. Ние бяхме на процедура първото напълно SaaS решение в България и през цялото това време сме изцяло съсредоточени в това да подобряваме и надграждаме продукта си. Научихме доста за това от какво се нуждаят онлайн търговците, променихме доста неща.

Г.К.: Основните ни преимущества са три. На първо място е леснотата на потребление на платформата. Тя е проектирана по метод, който дава опция на хора без механически умения да оперират елементарно със своя онлайн магазин. На второ място бих сложил транспарантната и почтена ценова политика. Ние нямаме спомагателни условия, а оповестените на уеб страницата ни цени са тези, които търговците би следвало да плануват като инвестиция в софтуера си. На трето място бих поставил архитектурата на самия програмен продукт. Той е елементарен за ръководство, бърз, безотказен и еластичен, което ни дава опция да го развиваме и надграждаме, растейки бързо и дейно.

- Пандемията се оказа сериозен мотор за онлайн търговията като цяло. Каква е динамичността на поръчките, осъществявани от GombaShop? Какъв е растежът на компанията ви за последните две години?

П.М.: Пандемията накара доста бизнеси да ускорят проектите си за разкриване на онлайн магазин. Решение като нашето е извънредно уместно за това, тъй като, от една страна, механически е най-бързият способ да се започва професионален онлайн магазин, а от друга, минимализира грешките и финансовото им изражение, които участват във всяко начало.

Г.К.: За последните две години компанията ни порасна с близо 80%. Пандемията форсира процеси, които по този начин или другояче бяха почнали от дълго време. Всички преглеждат актуалната конюнктура като мотор за електронната търговия. Аз бих споделил, че електронната търговия се оказа мотор за стопанската система в тази обстановка и точно с помощта на развиването на дигитализацията доста компании съумяха да понижат вредите от по този начин развилите се условия. Горд съм, че GombaShop оказа помощ на значително търговци да спасят бизнесите си.

- Каква е тактиката ви за разширение на въздействието на GombaShop?

П.М.: Верни сме на това, което искахме в самото начало – да предоставяме качествено и добре работещо решение за всички търговци. Придобивайки задоволително опит и благоприятни условия в това, в този момент гледаме към непознати пазари.

Г.К.: През последната година дадохме начало на доста начинания. Разработихме партньорска стратегия, която ще даде опция на доста бизнеси в областта на услугите да получат достъп до многочислените търговци, употребяващи нашата платформа, с цел да могат те да бъдат още по-успешни в интернет. В развой сме на преструктуриране на интерфейса на самия програмен продукт, което още повече ще улесни ползвателите му. Надградихме платформата с голям брой функционалности, свързани с лесната ѝ приложимост за пазари отвън България, което ще даде благоприятни условия както на нашите клиенти да продават в чужбина, по този начин и на нас да предлагаме услугите си в други страни.

- Защо прибягнахте до придобиването на ваш съперник и планирате ли още вложения в бранша?

Г.К.: беше една от първите платформи, които стартираха след нашата, и на процедура следва същия бизнес модел. В последните две години разрабо­тихме тактика, която е обвързвана с желанието ни да затвърдим лидерските позиции, които изградихме с годините, и придобиването на активите на raz.bg е част от тази тактика. Не изключвам още такива покупко-продажби.

- Развивате ли платформата на други пазари отвън българския?

П.М.: Международното развиване е значимо за нас. От една страна, то ни дава достъп до по-големи пазари. От друга, с помощта на позициите ни на тези непознати пазари можем да помогнем и на българските ни клиенти да продават по-лесно в тези страни. Присъствието на интернационален пазар изисква съществени средства и най-лесният метод да се преодолее тази спънка е онлайн търговията.

Г.К.: Повече от една година участва на сръбския пазар, а от лятото сме и в Република Хърватия. В проектите ни за 2022 година влиза пускане на още два пазара в Европа.

***

Профил на компанията

GombaShop™ е софтуерно решение от типа SaaS, ориентирано към дребния и междинния бизнес, благодарение на което всеки търговец може да сътвори личен онлайн магазин. Компанията е основана през 2014 година и е първата по рода си в България. Към сегашния миг дейните клиенти на платформата са над 1800, което я трансформира в един от водачите в сегмента.

Текстът е оповестен в новия брой на сп. " Мениджър ", който е на пазара
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР