Мемориална скулптура, издигната в Бейрут в памет на жертвите от

...
Мемориална скулптура, издигната в Бейрут в памет на жертвите от
Коментари Харесай

1 г. след адския взрив в Бейрут: Мемориална скулптура на порта предизвика остра полемика

Мемориална статуя, издигната в Бейрут в памет на жертвите от гърмежа на пристанището на 4 август предишното лято, провокира остра дискусия, съобщи Ройтерс.

Творбата, наречена " Жестът ", е дело на ливанския проектант Надим Карам. Тя изобразява голяма стоманена фигура и е направена от остатъци, разпръснати от детонацията на пристанището в Бейрут, която умъртви над 200 души.

По този метод Карам желае да отдаде респект на жертвите. Скулптурата, която публично беше открита през вчерашния ден на мястото на тежкия случай, е финансирана от частни компании.

Творбата провокира както утвърждение, по този начин и мощно неодобрение измежду ливанците. Някои от тях считат, че преди да се издигат мемориали, би трябвало да спечелва справедливостта. Година след трагичния случай на пристанището в града нито един почитан чиновник не е измамен под отговорност , а следствието е в застой.



На откриването на скулптурата участваха част от роднините на жертвите.

 Снимка: AP/БТА

" Когато самостоятелни компании поддържат подобен план и той е осъществен за седем или осем месеца...определено ще го поддържа ", споделя Жозеф Шартуни, който е изгубил майка си в детонацията. Според него фактът, че творбата е направена от стомана от мястото на случая, също е тип обръщение.



Други членове на почернени фамилии обаче са на друго мнение. Те упорстват първо за правораздаване . В обществените медии се води акция, която подлага на критика архитекта Карам. Той е упрекван, че си сътрудничи с ливанските управляващи.

 1 година след адския гърмеж на пристанището в Бейрут, умъртвил 200 души
1 година след адския гърмеж на пристанището в Бейрут, умъртвил 200 души
Снимка: AP/БТА

Според Раван Насиф, който е измежду съперниците на скулптурата, детонацията не би трябвало към момента да се приема като спомен.

" Убийците са изцяло безнаказани и ние към този момент се преструваме, че нещастието е в предишното, като се опитваме да я превърнем в изкуство, " споделя той. Насиф е безапелационен, че не е редно да се вършат сходни неща на мястото на закононарушение, което към момента се проверява.

Авторът на мемориала Надим Карам обаче пази работата си.

" Нашите планове са положителни, нямамe връзки с нито една политическа партия, нито пък с политици ", споделя той. " Статуята демонстрира Бейрут в тъгата и с белезите му ".

 Година след гърмежа, родственици на починалите упорстват за присъди
Година след гърмежа, родственици на починалите упорстват за присъди
Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР