Мемориалът на загиналите войници от I и VI пехотен полк

...
Мемориалът на загиналите войници от I и VI пехотен полк
Коментари Харесай

Пред НДК да се изгради войнишкият мемориал, ще обсъди комисията по култура

Мемориалът на починалите бойци от I и VI пехотен полк да бъде възобновен пред НДК на мястото, където беше паметникът " 1300 години България ". Вече е направено заданието за архитектурен конкурс и на следващия ден, 19 май, общинската комисия по просвета ще го гласоподава. Искането e на общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация, които се основават на взето решение на Столичния общински съвет (СОС) през 2014 година Столичната община към този момент организира по тематиката, само че никой от плановете не бе отличен.

Сега премиите за новия конкурс ще са 30 000 лв. за спечелилия, 10 000 лв. - за второ и 5000 лв. - за трето. Средствата за цялостното създаване на мемориалния комплекс да се набират с дарения, като кметът Йорданка Фандъкова да открие дарителска сметка, оферират вносителите.

Трите стени на Мемориала са били в П-образна форма, всяка с размери към 20 м дължина и 10-11 м височина. Те са били построени от тухли и бетон. На тях са били металните плочи с имената на близо 3000 починали бойци и офицери от I софийски и VI търновски пехотен полк, формирали Желязната дивизия, популяризирала се в Сръбско-българската война (1885 г.), в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата международна (1914-1918 г.).

Проектът за задание, с което се постановат наложителни съставни елементи за участниците в състезанието, е бил разискван в края на април. В нея са взели участие Камарата на архитектите в България, Министерството на защитата, военнопатриотични организации и общественици. Повечето отзиви били да се пресъздаде в оптималната степен достоверният монумент, построен през 1934 година и отстранен през 1977 година поради градежа на НДК.

До на следващия ден, 19 май, е срокът за оферти, мнения и възражения на жители и организации към на състезанието. Те могат да се изпращат в НАГ и на имейл:

 Част от металните надписи с имената на починалите бойци, които се пазят в Националния военноисторически музей.
© Велко Ангелов

Част от металните надписи с имената на починалите бойци, които се пазят в Националния военноисторически музей.

Арх.Здравко Здравков: Дали е най-подходящо " историческото място "

Преди правенето на заданието основният проектант на София за рисковете от машинално пресъздаване на Мемориала на тогавашното му " историческо място ". До 2017 година там се извисяваше паметникът " 1300 години България " на Валентин Старчев.
" Мястото към този момент не е представително, композиционната ос на парка пред НДК е изместена в западна посока. Ако се пресъздаде П-образната класификация на трите стени, една от тях ще е в тил на входовете на парка. Ние търсим вярното регистриране на този паметник в средата и по тази причина стартирахме правене на това задание ", сподели тогава Здравков.

На мястото до момента е възобновена единствено скулптурната фигура на лъва. Трите стени на Мемориала са били в П-образна форма, всяка с размери към 20 м дължина и 10-11 м височина.
Застроената повърхност на възобновения монумент ще бъде до 1400 кв.м, а целият териториален обсег на създаването - 6700 кв.м, се указва в заданието на състезанието. тази зона в парка е обрисувана от изток и север от осите на продълженията на улиците " Гургулят " и " Христо Белчев ", на запад - от фонтаните, а на юг - от градината с летен спектакъл и детски ъгъл.

 Бронзовият лъв бе подложен в парка на НДК с тържествена гала през 2017 година
© Николай Дойчинов

Бронзовият лъв бе подложен в парка на НДК с тържествена гала през 2017 година

Задължително, с изключение на скулптурата на лъва, би трябвало да се включат " монументално-декоративни детайли като венци, кръстове за смелост, жертвеници ", се показва в заданието. На участниците в бъдещия конкурс е сложено условие да включат в плановете си " условия за отдаване на респект и възпоминание, в това число за полагане на венци пред Мемориала ", се показва в плана за задание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР