Меморандумът за партньорство в енергетиката между Gemcorp и държавата е

...
Меморандумът за партньорство в енергетиката между Gemcorp и държавата е
Коментари Харесай

Меморандумът между Gemcorp и държавата е прекратен още през юли, твърди директорът на компанията

Меморандумът за партньорство в енергетиката сред " Gemcorp " и страната е преустановен още на 23 юли тази година и няма никакви учредения да се търсят каквито и да е искания от двете страни. Това съобщи изпълнителният шеф на компанията Атанас Бостанджиев в изявление пред bTV.

" Темата се експлоатира за политически дивиденти и по тази причина още един път декларирам, че връзките с държавното управление на страната са прекъснати ", сподели той.

В последните няколко дни тематиката към меморандума още веднъж нашумя и беше употребена за от кабинета " Петков ". От ГЕРБ настояват, че съглашението с " Gemcorp " не е прекъснато, макар поръчките на някогашните ръководещи, и още се извършва като част от " спекулация за 1 милиарда $ ". От партията на Бойко Борисов даже се заканиха да сезират ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Европейска комисия за проблема (като не стана ясно за какво не са го създали от юли до момента, нито за какво приказват за контракт, какъвто не е сключван, а меморандумът не би следвало да е документ с обвързващ темперамент - б.р.)

През март страната подписа меморандум с компанията, само че дни след подписването му бяха повдигнати въпроси за желанията на компанията и хипотетично съветско присъединяване във компанията, в това число на съветския олигарх Алберт Адволян. Тогавашната съпротива в лицето на ГЕРБ подложи ръководещите на редица офанзиви и държавното управление на Кирил Петков взе решение да приключи контракта още на 20 юли.

Пред bTV Бостанджиев удостовери, че документът е анулиран. Преди това служебният енергиен министър Росен Христов съобщи таман противоположното. В отговор шефът на Gemcorp съобщи, че ще внесе още едно писмо до министъра на енергетиката, с цел да постави завършек на спекулациите по тематиката.

" Днес се внася от името на Gemcrop още едно писмо, адресирано до служебния министър на енергетиката, в което още един път, този път публично, заявяваме, че нямаме искания. Но отново наблягам, че този контракт е завършен към датата 23 юли ", изясни Бостанджиев.

Изпълнителният шеф на " Gemcorp " уточни, че концепцията за партньорство с българското държавно управление е пристигнала от другата страна, включена в меморандума - компанията IP3. Тя е имала интерес да влага в " Топлофикация София ", а не да построява цех за акумулатори в България.

Бостанджиев опроверга и изказванията, че в компанията му към момента има съветски капитали. По думите му такива е имало до края на 2019 година, само че от този момент насам не е получаван " нито един цент или копейка от руснаците ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР