Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство. Оставям

...
Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство. Оставям
Коментари Харесай

Калина Андролова: Схемата Джемкорп – корупция и опция за контрол

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство. Оставям настрани техническите несъответствия, че Кирил Петков съобщи, че меморандумът е преустановен, а в действителност не е преустановен, и че отчетът на ДАНС е бил прикрит в чекмеджето няколко месеца преди да бъде показан в Министерски съвет. От изнесените обстоятелства излиза наяве, че Политическа партия са поставили цялата енергетиката в ръцете на две непознати компании с неразбираема задача и активност. Меморандумът съдържа всичко, за което се сетите – доставки на газ, създаване на търговски решения за Топлофикация, внедряване на зелени планове по Плана за възобновяване и резистентност, вложения, свързани с IGB връзката (реверсивния газопровод Гърция/България), хрумвания за дребни модулни реактори (ММР) за АЕЦ " Белене " и АЕЦ " Козлодуй ". ПП са изброили всички енергийни активи на страната, като по този метод са трансформирали националната сигурност в частна скица и са я дали на външен оператор. Въпросният меморандум разписва на хартия едно желание за дълготрайно финансово добиване на страната, посредством преструктуриране на енергетиката. Затова се стартира с прибързаното ограничение на ТЕЦ-овете. Когато приказваме за енергийна самостоятелност, следва да отбележим, че ТЕЦ-овете в Маришкия басейн дават на България най-голяма самостоятелност, защото разчитат на въглища, добивани у нас. Същото е с ВЕЦ-овете и помпено-акумулиращите станции като ПАВЕЦ Чеира, едно извънредно значимо оборудване, необразовано изоставено от страната. То работи като изпомпва водата от долния язовир към горния язовир, когато има остатък на сила, след което назад създава електрическа енергия като Водноелектрическа централа, когато има пикови часове на ползване. Това е идеалната безвредна голяма батерия. Има и други благоприятни условия за създаване на такива уреди, като да вземем за пример ПАВЕЦ Лакатник. Но очевидно концепцията не е да се търси дейно решение за енергийната ни система. Идеята е да се купуват акумулатори за ВЕИ, тъй като тогава персоналният интерес, именуван жестоко корупция, е оптимално задоволен. Статистиката сочи, че сега единствено към 1,3% от възобновимите източници на сила по целия свят употребяват акумулатори и то за интервал от 2 до 4 часа. Периодичното заличаване на национални енергийни мощности, с цел да се отворят пазар за нови, е формула, която мощно обеднява страната ни.
Когато приказваме за дребни модулни реактори, другата концепция в меморандума на Асен и Кирил, би трябвало да се означи, че такива още няма създадени в света като се изключи първообрази, употребени в атомните подводници и ледоразивачите, които обаче не се назовават ММР. Съединени американски щати, Китай, Япония и Русия имат разработки. Първият сходен модул на компанията NuScale Power ще стартира работа в Айдахо едвам през 2029 година Давам образец с NuScale Power, тъй като АЕЦ " Козлодуй " към този момент има съглашение за проучване на опциите за разполагане на нови нуклеарни мощности от този тип – ММР. Интересен е фактът, че през 2021 година NuScale Power подписва съглашение и с румънската енергийна компания за оценка на опциите да се построи електроцентрала от шест модула VOYGR-6, 462 MWe. Това съглашение се разписва на Конференцията на Организация на обединените нации по изменение на климата. Явно зелените политики за сила без въглерод си вървят с обръч от компании, които употребяват резултатите от подмяната на енергийната конструкция на света. И в случай че деликатно се прегледа меморандума, ще се види, че нуклеарната сила и газовите доставки са главния смисъл на този меморандум. Авторите са записали и помощ при разработване на нормативна база и даване на експертен опит на Агенцията за нуклеарно контролиране по отношение на лицензирането и надзора на ММР. Засега тези реактори не могат да покрият условията за сигурност на нашите нормативни документи. Едно от главните условия е да има втора самостоятелна система за привеждане на реактора в подкритично положение и удържането му в такова положение по време на спешни процеси. В плана на NuScale Power няма такава система. Има и един куп други механически условия за разполагането на реакторите, за операторите и прочие В България можем да прилагаме единствено потвърдена, апробирана технология, тя би трябвало да е към този момент приложена и да е изучен опитът. Поначало в Европа няма нормативна база за ММР. Трябва ли ние въобще да променяме нормативната си база, сега тя подхожда на най-хубавите международни практики, и е съобразена с условията на Международната организация по нуклеарно контролиране. Чия ще бъде отговорността за вероятни проблеми с сигурността, откакто светът няма опит с тези нуклеарни реактори. В меморандума написа за търсене на нови решения и за Топлофикация, което още веднъж е обвързвано с ММР, защото се смята, че те ще могат да се употребяват и за топлинна сила.

За Gemcorp се изговориха много неща, доста забавен обаче е и другият сътрудник в меморандума. Съосновател и изпълнителен шеф на американската компания IP3 е контраадмирал Майкъл Хюит. Пенсионираният боен е експерт по асиметрични войни, по сюжети за бъдещи военни дейности и по световни разследващи интервенции. Изтъква се, че екипът на американската компания се състои от специалисти в региона на енергетиката и националната сигурност, които имат мощни връзки измежду държавните управления и бизнеса. В изявление за Forbes Майкъл Хюит споделя: " Един план за нуклеарна сила съставлява 80-годишна връзка. Китайците се възползват от обстоятелството, че Съединени американски щати изцяло отсъстват от растящия пазар на нуклеарни реактори. " Хюит акцентира, че Китай и Русия оферират огромни субсидирани предложения за електроцентрали, само че тези подли условия на финансиране основават дълготрайни зависимости. Затова компанията IP3 е създала метод, който разрешава на Съединени американски щати да се конкурират с враждебните страни. Този меморандум е опит за външна навигация на държавните решения в региона на енергетиката. Става дума за насочване на инфраструктурата на България в вярната геополитическа посока. Фокусът на IP3 е да се подкрепят разнообразни съюзнически страни в региона на енергетиката като се облагодетелстват, както самите те се показват, партньорските промишлености в Съединени американски щати. Въпросът е каква тъкмо е връзката с Gemcorp? Едните намират производителите, другите вложителите, а България се задължава да си връща заемите и да подсигурява административно удобството на наднационалния капитал, да приспособява законите си, да избере с машинки вярната власт. Защо са ни нужни посредници-лобисти, които да дублират функционалностите на държавните оператори в енергетиката?! ПП се пробваха да продадат властовия център за взимане на решения в страната против угаждане на персоналните си ползи. Те унищожиха националната власт, разграждайки я до недодялан меркантилизъм. А националната сигурност за тях е неважно разбиране, изгубено из джобовете

 

``По ръба`` с Калина Андролова в предаването ``Политически НЕкоректно``/
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР