Меморандумът e в сила, дори има клауза за арбитраж. Това

...
Меморандумът e в сила, дори има клауза за арбитраж. Това
Коментари Харесай

Росен Христов обори ПП: Меморандумът с Джемкорп е още в сила, намерихме оригинала в чекмедже

Меморандумът e в действие, даже има уговорка за арбитраж. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов във връзка тематиката за меморандума за 1 милиарда $ с " Джемкорп " и " Ай Пи 3 корпорейшън ".

 

По-рано денем по тематиката конференция дадоха от ГЕРБ.

Според Христов не са били спазени никакви процедури по координиране, които са планувани за такива меморандуми. Нямало решение на Министерския съвет, а самият оригинал на контракта бил в чекмедже на чиновник на министерството. Дори правната дирекция на ведомството била схванала от медиите за подписването му.

 

Меморандумът е подписан без координиране сред ведомствата, сподели министър Росен Христов:

 

" Такива меморандуми и контракти минават през координиране в множеството министерства, в това число външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да завърши договарянията и да подпише подобен меморандум. В този случай тази процедура изцяло не е спазена, даже юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите ".

 

Договореностите с " Джемкорп " към момента са в действие, добави министърът.

" Тъй като това, което някогашният министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно съглашение и преустановяване съгласно един от членовете на контракта, вместо да го приключи едностранно с едномесечното предупреждение, което е планувана процедура по различен член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано съглашение за взаимно преустановяване, този меморандум де факто към момента е в действие. Ние го прекратихме естествено едностранно, само че до момента в който не изтече този едномесечен период, който е очакван в този член, в действителност меморандумът ще бъде в действие и ние няма какво повече да създадем ", разяснява Росен Христов, представен от БНР.

 

Според министъра от " Джемкорп " могат да предявят финансови искания към страната.

Изпълнителният шеф на компанията Атанас Бостанджиев отхвърли изказванията на ГЕРБ и на министър Росен Христов, че договорът още е в действие.

" Много се удивлявам от тези изказвания. Меморандумът беше преустановен, получихме публично писмо с искане за отменяне. Документът е преустановен и ние повече нямаме никакви искания, нито към държавното управление, нито към страната България ", увери Атанас Бостанджиев.

В същия миг от „ Продължаваме Промяната “ обявиха, че меморандумът с „ Джемкорп “ е преустановен от дълго време и тематиката е затворена.

 

Бившият енергиен министър Александър Николов, който постави автограф под меморандума с " Джемкорп " реагира остро във фейсбук профила си на обвиняванията на ГЕРБ, съгласно които договорът е още в действие и съставлява опасност за националната сигурност.

Служебният енергиен министър беше на посещаване на Водноелектрическа централа " Цанков камък ", където през седмицата завърши сполучливо ремонта й. Той поздрави чиновниците, които са отстранили комплицирана повреда.

 

Той прикани " Да, България " да се извинят на чиновниците за всичките им мнения, че оборудването не се поддържало добре.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР