Меморандумът е двустранен - между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ако ГЕРБ

...
Меморандумът е двустранен - между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ако ГЕРБ
Коментари Харесай

Явор Божанков: ГЕРБ да запишат и ДПС в меморандума, да е ясно кой управлява след ротацията

" Меморандумът е двустранен - сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в случай че ГЕРБ виждат връзките като тристранни, като четиристранни, да се включат Движение за права и свободи или други партии. Нека да го кажат и да го предложат, с цел да знаят жителите от какви позиции се основава ръководството за идващите 9 месеца ", разяснява депутатът пред. Той е безапелационен, че в никакъв миг кабинетът " Денков " не е бил тристранен , а постоянно е бил сред две обединения, които би трябвало да продължат на ротационен принцип ръководството на страната.

Божанков акцентира, че меморандумът, който ПП-ДБ оферират на ГЕРБ-СДС, включва няколко от основните цели на това ръководство: 

" Първата е да довършим правосъдната промяна. Предстои ни избор на Висш правосъден съвет. Как ще създадем този избор е този въпрос, който ще ни закара или до злополука, или ще почистим правосъдната система. В меморандума предвиждаме съответен механизъм за избор на регулатори. Ако някой това го вижда като делкане, ние сме предложили либерален и транспарантен механизъм.... Ако ГЕРБ настояват, че нашето предложение не е положително, да предложат по-добро. Ние не предлагаме ултиматум, тъй че да оставим ГЕРБ без никакъв ход. Ако те имат оферти, дано да ги създадат, само че до момента не чуваме такива ".

Депутатът посочи, че до момента постоянно ГЕРБ са желали сключване на съглашение сред партиите, подкрепящи държавното управление .

По думите на Явор Божанков няма нищо компрометиращо в това, че Христо Иванов е преговарял за правосъдна промяна:

" Не за себе си, не с цел да желае някаква позиция за партията си, а с цел да се случи правосъдната промяна на конституционно равнище. И това се случи. Не знам какви диалози са водени, само че звучи напълно не неприятно концепцията фигурата на идващия основен прокурор да не е като тази на Гешев или на Цацаров, а на някой като Андрей Янкулов , тъй като той е неоспорим престиж. Не знам воден ли е подобен диалог, само че в случай че не е - персонално аз ще стартира да повеждам подобен диалог, тъй като профилът на идващия основен прокурор би трябвало да е цялостно отричане на всичко, което имахме дотук ".

Не мога да позволи, че ще хвърлим България на предварителни избори поради его, посочи депутатът от ПП-ДБ. 

Явор Божанков заяви и, че ПП-ДБ са внесли в сряда планове на решения за освобождение на депутати от " Възраждане " от парламентарните комисии по защита и по външна политика:  

" Първо - ПГ на " Възраждане " към този момент не е трета, а четвърта, тъй като е по-малка от тази на Движение за права и свободи. Второ - извънреден риск за националната сигурност на България е пътуването на депутати от " Възраждане " в Русия , където са участвали на конгрес на партията на Владимир Путин " Единна Русия ". Трябва да бъде тествано от службите и способените органи какво е било финансирането на това пътешестване и какви са били задачите му, тъй като Русия ни е оповестила за вражеска страна. Организациите, в които България членува, оповестиха режима в Руската федерация за финансиращ тероризма.... Недопустимо е народен представител (от парламентарната комисия по защита - б.р.), който има достъп до класифицирана информация, касаеща защитата на България и на НАТО, да прави такива визити ".

Божанков акцентира, че на " специфичните органи " ще им бъде заложен и въпросът дали е излъчена на Русия информация за сигурността на България.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР