Меморандум за строителството на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй предстои

...
Меморандум за строителството на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй предстои
Коментари Харесай

Пет български фирми започват строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Меморандум за строителството на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй ” следва да бъде подписан в четвъртък, научи “Труд news ”.
Поканени са пет компании - ГБС, “Енерго сервиз ” АД, “Ен про консулт ” ЕООД, “И Кю И ” АД и “Оскар ” ЕООД. Подписването ще е в Българо-американската комерсиална камара в наличието на дипломат Кенет Мертен.
От министерството на енергетиката са си сложили амбициозната задача 7 блок на АЕЦ “Козлодуй ” да е приключен до 2030 година
В средата на юни 2023 година американската компания “Уестингхаус ” разгласи, че е подписала контракт за предварителни инженерни действия с АЕЦ “Козлодуй ” за създаване на нов реактор с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”.
“Щастливи сме да стартираме осъществяването на предварителните инженерни действия, свързани с осъществяване на план за създаване на най-модерната технология в света за АЕЦ от потомство III+, която ще обезпечи чиста и надеждна базова сила на нашите клиенти и на българското население ”, съобщи президентът на “Енергийни системи ” в Уестингхаус Дейвид Дърам. Той благодари на АЕЦ Козлодуй и българския парламент за гласуваното доверие.
По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за съгласие за основаване на взаимна работна група за обмисляне построяването на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в развой на оценка на регулаторните, лицензионните и плановите условия и създава интензивен график за дейности в поддръжка на енергийната тактика на България. Договорът за осъществяване на предварителни инженерни действия (FEED) е първата стъпка от плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията AP1000.
Към сегашния миг на площадката в нуклеарната централа Козлодуй работят два реактора с съветска технология BBEP-1000.
През декември 2022 година Уестингхаус подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ “Козлодуй ”, като доставките ще започват през 2024 година Ядреното гориво ще се създава в завода на Уестингхаус във Вестерос, Швеция, и е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.
Технологията за нуклеарни реактори AP1000 от потомство III+ е единствената в света с изцяло пасивни системи за сигурност, с модулен дизайн на структурата, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един Mwe.
На 18 септември електронното издание “Нюклеар ру ” заяви, че Русия няма да даде данни за оборудването и технологията на компанията “Уестингхаус Електрик ”, която би трябвало да направи оценка за строителството на седми блок в АЕЦ “Козлодуй ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР