Меморандум за сътрудничество за споделяне на добри практики за развитие

...
Меморандум за сътрудничество за споделяне на добри практики за развитие
Коментари Харесай

България и Испания подписаха меморандум за развитие на социалната икономика

Меморандум за съдействие за шерване на положителни практики за развиване на обществената стопанска система подписаха министърът на труда и обществената политика в оставка Иванка Шалапатова и Йоланда Перес, втори заместител министър-председател и министър на труда и обществената стопанска система на Испания. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика. Парафирането на документа беше в границите на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което се организира в Брюксел.

Целта на документа е да подтиква разговор и съдействието сред България и Испания за поощряване на обществената стопанска система, кооперативните сдружения и други субекти на обществена и солидарна стопанска система и техните принадлежности за финансиране.

Преговорите сред двете страни за меморандум в региона на обществената стопанска система започнаха през октомври 2023 година по време на българското председателство на мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, чиято цел е поощряване на обществената стопанска система в Европа, напомнят от общественото министерство.

„ За всички обществени министри е явен капацитетът, който крие обществената стопанска система за битката с бедността, за поощряване на заетостта на хора в уязвимо състояние, изключително имайки поради провокациите на пазара на труда при двойния цифров и зелен преход “, съобщи Шалапатова след подписването на документа.

Тя добави, че е отправила покана към държавното управление на Испания, защото страната има лидерска позиция и богат опит в развиването на обществената стопанска система.

Министърът в оставка заяви, че първата самодейност в осъществяване на меморандума ще бъде работно посещаване на делегация от Испания през май в България.

„ Тогава ние ще можем да покажем освен практиката у нас във връзка с обществената стопанска система, само че и ще очертаем сферите за нейното развиване в бъдеще със съдействието на обществените предприятия, общините, гражданските организации и останалите заинтригувани страни “, сподели още тя.

Според Шалапатова Меморандумът е значима стъпка към показване на капацитета на обществената система в България в интернационален проект за по-успешното реализиране и използване на всички европейски цели за обществено доближаване и за обществено развиване.

Социалната стопанска система е главен инструмент за понижаване на общественото неравноправие и обезпечаване на стабилно териториално развиване посредством основаване на условия за повишение на виталния стандарт на хората от уязвимите групи, като се усъвършенства достъпът им до претовареност, образования и рационализиране на тяхната професионална подготовка. Чрез нея те получават поддръжка и благоприятни условия за обществено включване и независим метод на живот, допълниха още от общественото министерство.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР