Мемоарите на британския принц Хари поставиха рекорд за най-бързо продавана

...
Мемоарите на британския принц Хари поставиха рекорд за най-бързо продавана
Коментари Харесай

Ето кой написа мемоарите на принц Хари

Мемоарите на английския принц Хари сложиха връх за най-бързо продавана нехудожествена книга още в първия ден от излизането си на пазара - 10 януари. Само за 24 часа по целия свят бяха купени над 1,4 милиона копия от " Резервен " ( " Spare " ), настояват издателите от " Пенгуин рандъм хаус ".



Сериозен принос за триумфа има и американският публицист и публицист Джон Джоузеф Моринджър, прочут повече като Джей Ар Моринджър, който оказва помощ на Хари да опише прекарванията си, само че остава на назад във времето. Той е така наречен публицист в сянка - нает е да напише книга, публикация, тирада от името на различен, който обаче публично е посочен като създател на съответния текст. 

Въпреки че " Резервен " е разказана от първо лице, Моринджър има интензивно присъединяване в подготвянето на записките, за което съгласно английските медии е получил най-малко един милион щатски $. Благодарение на опитното перо на американеца, притежател на премия " Пулицър ", книгата от 416 страници приковава вниманието, увлича и читателят мъчно съумява да се отдели от нея, запленен от скандалните разкрития за английския кралски двор.

Твърди се, че артистът Джордж Клуни среща околните си другари - принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл, с Джей Ар Моринджър, който има сериозен опит с написването на биографични книги на известни персони, трансформирали се в бестселъри.

Американецът е писателят в сянка на записките на тенисиста Андре Агаси - " Открито ", станали сензация на книжния пазар през 2009 година, както и на житейската история на съоснователя на компанията " Найк " Фил Найт - " Изкуството на успеха ", отпечатана през 2016 г. 

Тенис звездата упорства името на Моринджър да бъде сложено паралелно до неговото на корицата на " Открито ", извънредно удовлетворен от взаимната им работа, напомня сп. " Тайм ". Писателят обаче изрично отхвърля с обяснението: " Това са твоите истории, твоите познанства, твоите борби ", споделя по-късно Агаси.

Докато работи по записките на тенисиста, Моринджър отива в Лас Вегас, а диалозите сред двамата не престават към 250 часа. За да успее да разбере Андре Агаси, писателят се среща в дълбочина с работата на психоаналитиците Зигмунд Фройд и Карл Юнг, разкрива той пред в. " Ню Йорк таймс ".

" Фройд доста ми помогна… Особено " Цивилизацията и разочарованието от нея " и концепцията за инстинкта за гибел. Един от стълбовете на личността на Андре беше неговата саморазрушителност … ", споделя Джей Ар Моринджър.

Добрият публицист в сянка би трябвало да умее да извлече спомените на " героя " си и да сглоби тези миг в завладяващ роман. Моринджър споделя, че се старае да улови даже гласа на обекта си. " Опитваш се да влезеш в неговата кожа ", споделя той в изявление за Ен Пи Ар. " И макар че мислиш от трето лице, пишеш от първо, тъй че процесите са огледални изображения един на различен, само че наподобяват доста симпатични ".

Преди да стартира да оказва помощ на известни персони за книгите им, Джей Ар Моринджър първо написа личните си записки през 2005 година, които излизат под заглавието " Барът на Тендър " ( " The Tender Bar " ). Те са приказка за съзряването, разказана посредством прекарванията на създателя, връщайки се в бар, в който е ходил като 20-годишен. Книгата провокира огромен интерес. След като я прочел, Андре Агаси се свързва с Моринджър и желае подпомагане за неговата автобиографична книга.

Мемоарите на Моринджър са екранизирани. Режисьор на едноименния филм е Джордж Клуни. Покрай фотосите двамата се сближават и Клуни среща писателя с принц Хари.

Продукцията " Барът на Тендър ", в която в ролята на писателя е Тай Шеридан, а на чичо му Чарли -  Бен Афлек, излезе в края на 2021 г.  За ролята си предходната година Афлек получи номинации за " Златен глобус " и за премията на Гилдията на актьорите в категорията за най-хубав артист в поддържаща роля.

Моринджър е роден в Ню Йорк през 1964 година Баща му, който работи като диджей в локална радиостанция, изоставя фамилията и той е отгледан единствено от майка си. Налага се няколко пъти да се откриват в разнообразни щати.

Моринджър е ученик е на Йейлския университет. Кариерата си стартира във в. " Ню Йорк таймс ". Сред изданията, за които е работил, са " Роки маунтин нюз " и " Лос Анджелис таймс ", като обява тъкмо там му носи премията " Пулицър " през 2000 година Високо оценената му публикация е за зародило напрежение в дребна сегрегирана общественост в щата Алабама, откакто е открита фериботна линия. 

Освен публицист, Моринджър е и публицист. Освен че написа своя книга и оказва помощ на известни персона, той написва разказ, учреден на историята на банковия обирджия Уили Сътън. Книгата излиза на пазара през 2012 година

Моринджър е женен за редакторката Шанън Уелч (46 г.), с която са родители на две деца. Семейството живее в имение в Бъркли, Калифорния.

Джей Ар Моринджър е удовлетворен от взаимната си работа с принц Хари. Към появилите се рецензии за грешки в " Резервен " ”, писателят в сянка отговори в Туитър с цитати от книгата на херцога на Съсекс и с изявления на американската писателка Мери Кар, съгласно която " границата сред паметта и обстоятелството е толкоз размита, колкото сред интерпретацията и обстоятелството ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР