Правителството на Никарагуа забранява йезуитския орден и казва, че цялото му имущество ще бъде конфискувано

...
МЕКСИКО СИТИ (АП) — Правителството на Никарагуа в сряда обяви
Коментари Харесай

МЕКСИКО СИТИ (АП) — Правителството на Никарагуа в сряда обяви йезуитския религиозен орден за незаконен и нареди конфискацията на цялото му имущество.

Ходът идва една седмица, след като правителството на президента Даниел Ортега конфискува управлявания от йезуити Университет на Централна Америка в Никарагуа, твърдейки, че е „център на тероризма“.

Заповедта за конфискация, публикувана в сряда, твърди, че римският Католическият орден не се съобрази с данъчното отчитане.

Това беше последното от поредица все по-авторитарни действия на никарагуанското правителство срещу Католическата църква и опозиционни фигури. Йезуитският орден, известен като Обществото на Исус, осъди мерките.

Университетът на Централна Америка в Никарагуа беше център на протестите през 2018 г. срещу режима на Ортега.

След миналата В съобщението от седмицата Обществото на Исус от Централна Америка каза в изявление: „Това е правителствена политика, която систематично нарушава човешките права и изглежда е насочена към консолидиране на тоталитарна държава.“

От декември 2021 г. на най-малко 26 университета в Никарагуа бяха затворени и активите им бяха конфискувани със заповед на правителството на Ортега с подобна процедура. Седем от тях бяха чуждестранни институции.

През април Ватикана затвори посолството си в Никарагуа, след като правителството на страната предложи прекратяване на дипломатическите отношения.

Две конгрегации на монахини, включително от ордена на мисионерките на милосърдието, основан от Майка Тереза, бяха експулсирани от Никарагуа миналата година.

Експулсирането, затварянето и конфискациите са Никарагуа забрани или затвори повече от 3000 граждански групи и неправителствени организации.

През май правителството нареди Червения кръст на Никарагуа да бъде закрит, обвинявайки го в „атаки срещу мира и стабилност” по време на антиправителствени демонстрации през 2018 г. Местният Червен кръст казва, че просто е помогнал за лечението на ранени протестиращи по време на протестите.

През юни правителството конфискува имоти, принадлежащи на 222 опозиционери, които са били принудени да заминат в изгнание през февруари, след като беше затворен от режима на Ортега.

Онези, които бяха отведени от затвора и принудени да се качат на борда на полет за Съединените щати на 9 февруари, включваха седем кандидати за президент, на които беше забранено да се кандидатират на изборите през 2021 г., адвокати, правозащитници, журналисти и бивши членове на сандинисткото партизанско движение.

Хиляди избягаха в изгнание, откакто никарагуанските сили за сигурност насилствено потушиха масови антиправителствени протести през 2018 г. Ортега казва, че протестите са били опит за преврат с чужда подкрепа, целящ неговото сваляне.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР