Мексико получи 428 археологически предмета, иззети от американските власти, предаде

...
Мексико получи 428 археологически предмета, иззети от американските власти, предаде
Коментари Харесай

Мексико получи 428 артефакти, конфискувани от американските власти

Мексико получи 428 археологически предмета, конфискувани от американските управляващи, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Артефактите, " датиращи от късния следкласически интервал (900 година -1600 г.) и свързани с човешки групи от пустинни култури, населявали териториите, където през днешния ден са  северните щати на Мексико и южните елементи на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на  Министерството на културата на латиноамериканската страна.

Предметите са конфискувани от американските митнически служби и предадени на Консулството на Мексико в Портланд, щата Орегон. От известието на Министерството на културата обаче не стават ясни събитията, при които са били иззети артефактите.

Министерството на външните работи ги е предало на Националния институт по антропология и история на Мексико. Сред предметите има направени от миди и кости, както и два ножа със непокътнати истински дръжки.

" Тези обекти са представителни за полуномадски общности на ловци-събирачи ", изясни Алехандро Баутиста, археолог и заместник-директор на Националния институт по антропология и история.
       
Миналата седмица Мексико си върна 2522 предиспански предмета от семейство в испанския град Барселона.

Лявото мексиканско държавно управление трансформира възобновяване на националното завещание, разпръснато в чужбина, в главен приоритет на политиката си в областта на културата.

Кабинетът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор си върна 8970 предиспански обекта от встъпването си в служба през декември 2018 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР